RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Наступний скандал с Тереховим у Харкові може наблизити відставку Авакова - експерт

Фонд "Демократичні ініціативи" в своєму дослідженні ситуації в Харкові напередодні позачергових виборів мера, прямо називає Авакова одним з головних факторів ризику, маючи на увазі перш за все його амбіції встановити максимальний особистий контроль над містом.

Про це у Facebook написав політичний експерт Володимир Цибулько.

Він, зокрема, наголосив, що дослівно висновоканалітика "Демініціатив" Сергія Шаповалова звучить так: "Оскільки в Харкові почалася виборча кампанія, центральна влада повинна запобігти ризикам для прозорості та змагальності виборів. Особливо це актуально, враховуючи зацікавленість глави МВС Арсена Авакова зміцнити контроль над містом і не допустити обрання нелояльного і неконтрольованого міського голови".

"З такою оцінкою важко не погодитися. По-перше, зазнавши 10 років тому поразку на харківському фронті від свого давнього суперника Геннадія Кернеса, Аваков занадто довго чекав слушного моменту для реваншу і готувався до нього. По-друге, після проваленої справи Шеремета, яка цілком може коштувати беззмінному міністру його посади, Харків стає для Авакова полем для вирішальної битви за збереження свого місця і впливу в українському політичному житті", - вважає Цибулько.

За його словами, ґрунт для повернення Арсен Борисович "почав готувати ще восени минулого року. Скориставшись хворобою Геннадія Кернеса, Аваков завів в передвиборний список "Блоку Кернеса" своїх людей - за активного сприяння Ігоря Терехова, зараз виконуючого обов'язки мера Харкова. Уже після місцевих виборів минулого року в міськраді була сформована коаліція "Блоку Кернеса" і "Слуги народу", а в обласній раді, крім формування такої ж коаліції, його головою став Артур Товмасян, близький до родини міністра".

"Заключним етапом має стати обрання відданого Авакову Ігоря Терехова на посаду міського голови Харкова. Таким чином, під контролем міністра внутрішніх справ виявиться вся харківська міська і обласна влада - Арсен Борисович поверне собі втрачене навіть з надлишком", - зазначив експерт.

Але тут, на його думку, в ситуацію втрутилася "справа Шеремета" і "привіт від Президента", і Авакову доведеться подвоїти зусилля.

"Харків для нього стає своєрідним "Сталінградом", де він або пан, або пропав. Тепер від Авакова і Терехова можна очікувати чого завгодно. З огляду на, що і зараз у Терехова скандальне реноме - журналістам грубіянить, машини опонентів горять і взагалі в Харкові не спокійно - то можна очікувати чогось і гірше. Але вся справа в тому, що будь-які нові скандали в Харкові коштуватимуть іміджевих втрат Президенту. І кожен такий скандал може наблизити Авакова до відставки. Так що харківським елітам варто задуматися, на кого робити ставки на виборах", - підсумував експерт.

Нагадаємо, під час великої пресконференції 20 травня президент України Володимир Зеленський заявив, що в разі, якщо винуватість підозрюваних у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета не буде доведено, буде порушено питання щодо відставки Авакова з посади міністра внутрішніх справ.