RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Прокурор Полтавщини Столітній може залишити Гадяч без невідкладної допомоги - розслідування

Прокурор Полтавської області Антон Столітній, дії якого можуть привести до зриву реконструкції в рамках "Великого будівництва" Гадяцької міської центральної лікарні, в 2014 був люстрований як начальник відділу в ГПУ Віктора Пшонки, а його спосіб життя не відповідає доходам.

Про це пише "Delo.ua" в статті "люстрований "друг" Поклонської: хто такий прокурор Полтавщини Антон Столітній".

Скандал в Гадячі - не перша сумнівна історія в кар'єрі прокурора із Запоріжжя. У 2013 Столітній "трудився заступником начальника Головного управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні - начальником управління нагляду за дотриманням законів органами СБУ, митної та прикордонної служби України ГПУ... Працював в команді одіозного генпрокурора Віктора Пшонки, очолював відділ, який безпосередньо брав участь в "справах Майдану" в період кривавих подій в Києві".

"Після втечі Януковича Столітній був звільнений і потрапив під люстрацію... Він влаштувався в Академію прокуратури доцентом кафедри, однак і звідти його попросили у зв'язку з люстраційним шлейфом. Далі - роки судових тяжб, і Столітній примудрився не тільки відновитися в академії, а й відсудити 1,2 млн гривень", - пише видання.

Журналісти нагадали, що Столітній удостоївся похвали від "прокурора" окупаційної адміністрації Криму Наталії Поклонської: "Був начальник управління у нас, Антон Володимирович Столітній, який душею вболівав за все, що відбувається і який не залишив нас, як багато наших керівників залишили..."

"Столітній цілком непогано відчуває себе фінансово, і це тільки згідно з декларацією про доходи. У нього є квартира в Києві (92,9 кв м), а його дружина Ольга Столітня володіє 3 нежитловими приміщеннями (267 кв м) і двома земельними ділянками по 600 кв м.У Полтаві прокурор орендує квартиру на 47 кв м. Його дружина любить дорогі авто: на неї записані Subaru Forester 2011 року, і в 2020 до неї додалася BMW Х3 2018 року", - пише видання.

За 2020, за даними декларації, Столітній отримав трохи більше 950 тис грн доходу, а його дружина - 83 тис, але при цьому "подружня пара зайняла "третій особі" $142 і $95 тис".

Після призначення прокурором Полтавської області, однією з перших справ Столітнього стало втручання в генплан обласного центру. "Не йде від його уваги і "дрібниця" на кшталт незаконного видобутку корисних копалин на 200 млн грн, "чорні" лісопилки, яких Столітній нарахував на Полтавщині 80 штук", - йдеться в статті.

Найбільшим скандалом, на думку журналістів, став позов обласної прокуратури проти КП "Гадяцька ДЦП" про визнання незаконним тендера на ремонт лікарні. Прокуратура побачила "порушення" в процедурі закупівлі на ProZorro, коли ремонт був майже закінчений. Діяльність Столітнього може привести до того, що унікальне відділення лікарні буде зруйновано.

"В історії з Гадяцьким медцентром Столітній непрозоро натякає бізнесу і місцевої влади, що для "вирішення питання" потрібно звернутися до нього, тому що в діях прокуратури немає іншої логіки, крім як дати сигнал бізнесу. Адже роботи зроблені, якщо тендери скасувати, завтра жоден забудовник не може бути впевненим, що його об'єкт візьмуть... Гарантією роботи забудовника і здачі об'єкта як "Великого будівництва" президента, так і інших об'єктів області є схвалення Столітнього, тоді і прокуратура проблем бачити з тендерами там не буде, і тим більше скасовувати, коли всі роботи виконані", - підсумовує видання.