RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

Жителі Миколаївщини просять депутатів запобігти екологічній катастрофі через токсичні відходи МГЗ

Жителі Миколаївської області звернулися до депутатів рад усіх рівнів з вимогою запобігти екологічній катастрофі в регіоні.

Про це йдеться на сторінці Стоп Шлам в Facebook.

Вони заявляють, що Миколаївщина опинилася на межі екологічної катастрофи: через діяльність Миколаївського глиноземного заводу (МГЗ) область і українське Причорномор'я може стати територією екологічного лиха, новою зоною відчуження.

У зверненні повідомляється, що завод залишає свої виробничі відходи - червоний шлам - під відкритим небом, на шламосховищах. Кількість відходів досягає 47 млн тонн. Зі шламосховищ йде розпорошення сухого червоного шламу. Йде забруднення Бузького лиману, який відноситься до акваторії Чорного моря, отруйними сполуками. Автори наводять результати дослідження, проведеного Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз, яке встановило: червоний шлам містить сполуки хрому, міді, цинку, селену, кадмію, миш'як, свинець та інші шкідливі речовини.

"Токсичні відходи утворюються в результаті обробки імпортної руди, але вони не вивозяться, не використовується, а накопичуються під відкритим небом. Такі дії ТОВ "Миколаївський глиноземний завод" грубо порушують українське законодавство і норми міжнародних конвенцій та угод, учасником яких є Україна. Але це і не дивно, з огляду на те, що власником заводу є російський олігарх Олег Дерипаска, який знаходиться під санкціями", - йдеться в зверненні.

Жителі області скаржаться, що поховання червоного шламу негативно впливає на стан людей і навколишнього середовища. За інформацією управління охорони здоров'я області, за 5 років серед жителів Миколаєва, які проживають в районі МГЗ, зросла кількість випадків захворювань дихальних органів. У зоні сховищ у людей зазначається зростання рівня онкологічних захворювань.

"Зростає небезпека катастрофічної аварії, яка може завдати шкоди жителям Причорномор'я. Вже переповнене сховище №1, в якому накопичувалися відходи протягом 30 років, стрімко наповнюється друге сховище. За оцінками екологів, в разі аварії величезна площа землі на її місці помре на десятки років, червоні шлами потраплять спочатку в Бузький лиман, а потім в Чорне море. Постраждають не тільки грунти в зоні охоплення, але і грунтові води. Буде змінена екосистема і Чорного моря, вплине не тільки на природу, але і на життя і здоров'я людей", - йдеться в заяві.

Вони закликають депутатів виступити з вимогою до правоохоронних та центральних органів влади припинити поховання "червоного шламу" без переробки і зупинити протизаконну діяльність МГЗ.

У листопаді 2020 ГО "Стоп шлам" подало позов до суду проти МГЗ, вимагаючи відшкодувати більше 9,2 млрд грн морального збитку за шкоду екології та здоров'ю людей, що наноситься сховищами червоного шламу. Суд першої інстанції визнав позов правомірним і присудив жителям Миколаєва 9,21 млрд грн в якості компенсації. У вересні має бути розгляд апеляції, яку подав МГЗ.

29 липня екологічні активісти звернулися до міжнародних екологічних організацій з відкритим листом, в якому закликали їх допомогти в боротьбі із загрозою екологічної катастрофи в Північному Причорномор'ї.