RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

"Велике будівництво" Зеленського запускає наймасштабніші за 20 років зміни на УЗ: що це буде

Україна вперше за останні 20 років здійснить масштабні перетворення на залізниці. Зміни відбудуться у межах програми Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" та торкнуться як пасажирських, так і вантажних перевезень.

Подробиці за результатами форуму "Велике будівництво: нова залізниця" повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

"На два наступні роки ми маємо план дій для залізниці. Для його виконання є все необхідне – політична воля, фінансування, готовність УЗ та ринку. Рахуємо відсьогодні — за два роки ми вже не впізнаємо Укрзалізницю", - сказав Кубраков.

Він нагадав, що 2021 року вже відбулося історичне для України підвищення тарифів на вантажні перевезення. За рахунок цього УЗ отримає додаткові 14,3 млрд грн для реалізації інфраструктурних проєктів.

Також у вересні УЗ вперше закупила електроенергію безпосередньо у НАЕК "Енергоатом", оминаючи посередників, що дасть компанії додаткову економію у розмірі 4 млрд гривень та забезпечить понад 85% річних потреб УЗ.

Окрім цього, стартує програма оновлення парку вантажних вагонів, яка сформує ринок обсягом понад 107 млрд. грн. Вже до 2024 року планується збудувати 20 тисяч нових вагонів, а до 2028 - ще 25,8 тис.

Наступного року, за даними міністра, планується передати пасажирські перевезення до управління німецької Deutsche Bahn Engineering & Consulting, яка до кінця 2021 року представить план трансформації пасажирських перевезень УЗ.

До 2024 року за рахунок електрифікації понад 500 км шляхів високошвидкісним сполученням мають бути охоплені всі обласні центри, а для маршруту Київ-Варшава збудують окрему лінію. Буде також збудовано та оновлено 650 спальних вагонів, 20 дизельних поїздів, 80 сучасних електричок, 60 модернізованих поїздів та 12 поїздів для "Інтерсіті".

"Це сигнали для бізнесу — інвестувати у виробництво, людей, техніку. І для громадськості — держава бере на себе зобов’язання і допомагає стратегічно важливій галузі вийти з кризи", - зазначив Кубраков.

Напередодні про старт програми розбудови нової української залізниці в рамках "Великого будівництва" заявив Президент Володимир Зеленський.