RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

"Велике будівництво" Зеленського збільшує авіатрафік та туристичні потоки в Україну - ЗМІ

Одним з наслідків реалізації програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво", у тому числі щодо розвитку авіасполучення, стало збільшення авіатрафіку та туристичних потоків.

Про це повідомляє OBOZREVATEL.

"Суттєву роль у збільшенні туристичного потенціалу України грає нова інфраструктура, яка з’являється в рамках програми "Велике будівництво". Одним з напрямків, які програма розпочала цього року, став розвиток мережі регіональних авіахабів. Довгий час застаріле обладнання та злітно-посадкові смуги в більшості аеропортів відштовхували навіть українські авіакомпанії, не кажучи вже про закордонних перевізників", — зазначають журналісти.

Авіатрафік у небі над Україною, за даними видання, за це літо становив 230% від показників минулого року, а пасажиропотік "Борисполя" у жовтні сягнув 71% від аналогічного періоду 2019 року, перевищивши 1 млн пасажирів.

За 9 місяців цього року до України приїхали 3 мільйони іноземців — на 12,6% більше, ніж за аналогічний період 2020 року. Доля туристів з Європи зменшилася, але це було компенсовано за рахунок нових напрямків. Так, зараз близько 25% турпотоку приходиться на туристів з Азії. Посилилися і туристичні потоки із Північної Америки та Африки.

Одним з перспективних напрямків, що нещодавно відкрилися, стала Саудівська Аравія. Цьому сприяли відкриття прямого щоденного авіасполучення та прихід в Україну провідного лоукостера Саудівської Аравії Flynas. Цього літа Україну відвідали у 10 разів більше туристів з Саудівської Аравії, ніж за весь 2019 рік – 41 тисяча. Потенційні надходження в економіку від цього напрямку оцінюються у близько $83 млн.

За даними видання, побудована за програмою "Велике будівництво" нова злітно-посадкова смуга в аеропорту Одеси вже дозволила запустити прямі рейси Qatar Airways з Одеси до Дохи.

Цьогоріч держава інвестує у реконструкцію регіональних аеропортів рекордні 2,5 млрд гривень. Плани програми президента Зеленського "Велике будівництво" передбачають оновлення 16 аеропортів. Зокрема, йдеться про Чернівці, Херсон, Вінницю, Дніпро, Кривий Ріг, Рівне, новий міжнародний аеропорт з’явиться також на Закарпатті.

На початку року президент Володимир Зеленський анонсував плани зі створення у межах програми "Велике будівництво" національної авіакомпанії, яка зможе літати як по Україні, так і по всьому світу.