RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

"Хто є хто у Харкові": журналісти проаналізували діяльність публічних харків'ян на війні

Харків зазнає обстрілів та руйнувань з першого дня війни, за словами мера Ігоря Терехова, у місті зруйновано 1531 об'єкт: 1292 житлові будинки, 76 шкіл, 54 дитячі садки, 16 лікарень.

Про те, хто з впливових людей Харкова готовий брати участь у відновленні міста та надає допомогу, а хто самоусунувся – йдеться у матеріалі "Апострофа".

Бізнесменом №1 міста називають Олександра Ярославського. За місяць до війни він потрапив у скандал після ДТП із кортежем і виїхав з країни. Потім заявив про створення програми World4Kharkiv, мета якої зібрати 1 млрд дол для міста, виставив на продаж яхту за 50 млн дол. Про його допомогу армії інформації немає, а волонтер Роман Донік заявив, що Ярославський відмовив їй у допомозі.

Павло Фукс, як писало The Rolling Stone, наймав харків'ян, щоб вони малювали свастику у місті, що могло виправдовувати дії Росії щодо "денацифікації" України. За це Фукс нібито платив до 1500 дол. При цьому він – етнічний єврей та один із спонсорів Меморіалу жертв Голокосту "Бабин Яр". З початку війни про нього у Харкові не чули, де він – невідомо.

Всеволод Кожем'яко допомагає цивільним та військовим. Записав звернення до міжнародної спільноти та бізнесу з проханням допомагати Україні та її армії. Кожем'яко допомагав фронту з 2014. З початком повномасштабної агресії повернувся додому, знаходиться у Харкові, допомагаючи посилювати його оборону. Результати його діяльності – на сторінці бізнесмена у Facebook.

Володимир Місік (власник "Куліничі") – позиції не заявляв, відсутня позиція і від бренду. Магазини "Кулиничі" працюють в області та суміжних регіонах. Інформація про місцезнаходження бізнесмена не відома. Інсайдери повідомляють, що Місік за кордоном.

Колишній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков Харків не забув - організував доставку гумвантажів на понад 2 млн дол в обсязі 610 тонн, надавав допомогу армії та теробороні. Аваков регулярно з'являється у Харкові. Російські ЗМІ встигли його "поховати" - у "Московському Комсомольці" вийшла стаття, що Аваков нібито "загинув".

Олександр Грановський виїхав до Ізраїлю 2 роки тому, остання публікація на його FB – 2 серпня 2020 року.

Марія Мезенцева – голова постійної делегації у ПАРЄ. Виступає у Раді Європи, ПАРЄ, була членом делегації у Британському парламенті. Зосереджена на міжнародних майданчиках, у Харкові встигає бувати.

Олександр Куницький – працює у правоохоронному комітеті. До війни він із Максимом Бужанським видаляв сторінки, але після реакції голови департаменту Патрульної поліції Євгена Жукова сторінку відновив. 11 березня його затримала поліція через те, що знімав блокпост. На волі, але за допомогою армії чи населення не помічений.

Андрій Одарченко – працює непублічно, гуманітарна допомога від нього здійснюється через чат. Вікторія Кінзбурська – займається волонтерством, доставкою гуманітарки, результати її діяльності можна побачити у ТГ-каналі. Юрій Здебський – член Комітету нацбезпеки, оборони та розвідки ВРУ, засідання Ради та Комітету відвідує справно. Олександр Бакумов – працює у ВРУ та у Харкові, здійснює доставку гумвантажів, передавав техніку пожежним та перинатальному центру, виступив співавтором законопроекту про кримінальну відповідальність за рашистську символіку.

Олександр Фельдман – людина, яка втратила фінансово найбільше. Ринок Барабашово та "Фельдман ЕкоПарк", що постраждав від пожежі, не змусили його покинути Харків. Працює його гуманітарний штаб, куди приходять ті люди, які не мають зв'язку або не вміють користуватися соцмережами та месенджерами. Гуманітарку мешканцям роздає особисто.