RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Влада Луцька "відмиває" гроші на закупівлі неефективних реагентів замість модернізації каналізації - розслідування

Мешканці Луцька вже декілька років скаржаться на сморід, а посадовці витрачають мільйони гривень з місцевого бюджету на хімікати та чистку мулу.

Журналіст "СтопКору" Олександр Кривокульский дослідив, чому замість модернізації комунікаційних мереж міська влада виділяє мільйони на закупівлю неефективних реагентів.

Вперше про задушливе повітря у столиці Волині заговорили у 2017 - лучани почали скаржитись на нестерпний запах у місті й навколишніх селах. Під будівлею міськради відбулась серія протестів.

"Як вони (влада Луцька) казали, там багато років ніхто нічого не робив – мається на увазі на очисних спорудах Луцькводоканалу", – зазначав активіст громадського руху "За чисте повітря. Луцьк" Володимир Окладний.

Причину смороду виявили на очисних спорудах Липлян неподалік Луцька. Через застарілі комунікації та велику кількість стоків системи не справлялись з великими обсягами, їхня зношеність, за словами керівництва Луцькводоканалу, сягнула 100%. Подібних фільтарційних полів у Липлянах налічується 16, зазначає журналіст.

"Проте міська влада чомусь уперто вдається не до кардинальної заміни непрацюючих систем очищення, а до "косметичних" заходів. Щороку з міського бюджету Луцька сотні тисяч гривень витрачають на усунення смороду. Та якщо у 2020 з податків містян 3,5 млн грн виділили на очистку біологічних ставків, то вже у 2021– закупили 625 кілограм "Біоміксу". Цей реагент нібито мав допомогти зменшити навантаження на блок біологічної очистки споруд каналізації та зменшити інтенсивність запахів, однак, за словами представників громади, щось пішло не так", - пише автор матеріалу.

За даними ProZorro, закупівля обійшлася місту у 5,5 млн грн. Спочатку Луцькводоканал підписав угоду вартістю 4,496 млн, а наприкінці 2021 уклали додаткову угоду.

"Виникає логічне запитання, чому на не дієвий реагент, як нарікають місцеві активісти, витратили ще додаткові 899 тисяч гривень?", – наголошує розслідувач.

Також автор нагадав, що у лютому у Луцьку працівники СБУ та поліції затримали заступника голови Ковельської райдержадміністрації, який отримав хабар у розмірі 4 тисячі доларів.