RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Усунення мера Чернігова - виклик демократії: Віталій Кличко про рішення апеляційного суду по Атрошенку

Мер Києва, голова Асоціації міст України Віталій Кличко після рішення апеляційного суду про усунення з посади мера Чернігова Владислава Атрошенка вказав на підстави говорити про те, що в Україні "існує телефонне право", а це рішення буде оскаржуватись в європейських судах.

"Усунення від посади керівника 300-тисячного міста - це перший випадок в історії України. Вкрай поганий і вкрай небезпечний. Місцеве самоврядування є базисом демократії. А сьогоднішні рішення – це виклик демократії в Україні. У нас є всі підстави говорити про те, що телефонне право працює, і це пов’язано виключно з політичною боротьбою, в якій громада міста Чернігова стала заручником. Ми будемо оскаржувати це рішення в європейських судах…У нас є зовнішній ворог, і вкрай не хотілось би, щоб зараз були внутрішні політичні ігри і боротьба", - заявив Віталій Кличко.

Він нагадав, що за час повномасштабної війни 35 мерів були викрадені, і для керівника громади важливо врятувати родину, що і зробив Владислав Атрошенко.

Мер Львова Андрій Садовий зазначив, що рішення Львівського апеляційного суду — удару по українській демократії.

"Я мав переконання, що сьогодні буде виправдовувальний вирок і справа просто піде в минуле. Я думаю, що кожен з мерів повинен дбати про своїх громадян, як це робив мер Чернігова, коли місто атакували росіяни. Це був приклад, яким ми всі захоплювались. І (у Атрошенка) є державна нагорода. Тому я не розумію сьогоднішнє рішення суду. Я думаю, що це удар, дуже серйозний удар. Мені просто болить всередині від такого рішення".

Владислав Атрошенко подякував за підтримку і заявив, що боротиметься, щоб Україна стала демократичною країною: "Я хочу подякувати всім, хто підтримав. Хочу, щоб врешті решт країна не тільки декларувала, що вона воює за демократичні цінності, а щоб вона дійсно стала демократичною. Це рішення обов’язково і однозначно ляже в скарбницю тих речей, які колись призведуть до того, що буде остання крапля. Але за це ще треба повоювати, за демократичну країну. Це ще у нас попереду", - заявив Владислав Атрошенко.

7 грудня 2022 Яворівський районний суд Львівської області виніс рішення про позбавлення Владислава Атрошенка на рік права обіймати посаду мера через те, що водій Атрошенка в перші дні широкомасштабного російського вторгнення вивіз дружину мера з-під обстрілів, а міський голова залишився в місті. Асоціація міст України, Комітет виборців України, рух "Чесно", інші громадські організації та експерти критично висловилися щодо рішення суду, оскільки стаття, яка фігурує в матеріалах справи, передбачає покарання у вигляді штрафу. Рішення Яворівського суду щодо Атрошенка вони назвали політичним замовленням та наступом на місцеве самоврядування.

27 січня Львівський апеляційний суд приступив до розгляду апеляції Атрошенка. Розгляд продовжився 1 лютого. Підтримати мера Чернігова приїхали мери різних міст України та народні депутати. Зокрема, мер Києва, голова Асоціації міст України Віталій Кличко, мер Львова Андрій Садовий, мер Дрогобича Тарас Кучма та інші.