RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Відсторонення мерів є тиском на місцеве самоврядування - Оксана Продан

Усунення мерів через суд за адміністративні порушення і позбавлення громад їх вибору вже стало системою в Україні. Це тиск на місцеве самоврядування, який зменшує шанси України на швидке входження до євроатлантичного співтовариства.

Про це в ефірі "Еспресо" заявила радниця голови Асоціації міст України Оксана Продан.

"Усунення з посади міського голови Рівного - це вже не прецедент. Ми можемо говорити про те, що це система. Тому що судове рішення по тій самій статті Адміністративного кодексу вже було прийнято в Чернігові. Тоді за адміністративне правопорушення відсторонили мера Чернігова. В результаті сьогодні він звільнений і взагалі не працює. Серед обласних центрів станом на сьогодні без міського голови Чернігів, Запоріжжя, Полтава. Там виконують обов’язки голови секретарі міської ради. Тому ми можемо говорити про те, що обласні центри в Україні масово зазнають тиску з боку судової влади. Ми маємо ще ряд невеликих міст, невеликих громад, де так само через суд знято голів громад", - повідомила Оксана Продан.

Оксана Продан нагадала, що з 2019 влада намагається знайти механізми, як усунути з посади голови КМДА мера Києва Віталія Кличка. Але завдяки рішенню Конституційного суду наразі це неможливо. Радниця голови АМУ наголосила, що є багато питань до роботи судової системи.

"В законі про місцеве самоврядування є виключний перелік випадків, коли може бути відсторонений голова. І однозначно це не питання конфлікту інтересів, як це зазначено в суді в Рівному, стосовно мера Олександра Третяка. Конфлікт інтересів – це адміністративне порушення. Найбільша санкція за нього – це штраф 6800 грн. Тому говорити про те, що це якійсь небезпечний для міста чи для суспільства проступок – не варто. За декілька цих днів з моменту прийняття цього рішення я чула різні варіанти, чому так відбувається. Але хочу сказати, що за все в країні відповідає президент та парламент. Є Вища рада правосуддя, яка зобов’язана притягувати до відповідальності тих суддів, які дозволяють собі більше, ніж написано в законі. І є президент, який також має повноваження в цій частині", - наголосила Оксана Продан.

Вона підкреслила, що подібні судові рішення шкодять Україні на її шляху до Євросоюзу і НАТО.

"15 червня Європейським парламентом було прийнято резолюцію щодо шляху України до ЄС та НАТО, в якій 4 пункти було віддано місцевому самоврядуванню. Тому що для наших партнерів з демократичного світу місцеве самоврядування є знаковим у збереженні демократії… Посли G7 також зазначили, що для них є дуже важливим збереження й розвиток місцевого самоврядування та продовження децентралізації. І я думаю, що такі судові рішення, на жаль, не на користь євроатлантичному прагненню України, це однозначно. Коли ми не розуміємо, чому нас швидко не беруть до Євросоюзу, потрібно дивитися на наші рішення. Коли люди ідуть в суд і не отримують там захисту, коли суди приймають рішення, не зрозумілі суспільству, у нас шанси на те, щоб швидко стати повноправними членами ЄС, на жаль, зменшуються", - зазначила Продан.