RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Прокурор заблокував повернення пам’ятки архітектури в Одесі державі і вона опинилась в руках росіянина і екс-депутата Тарпана

Історична будівля у центрі Одеси на Приморському бульварі, 7 раніше була привласнена розшукуваним через Інтерпол колишнім депутатом Одеської міської ради Русланом Тарпаном, справу (№ 62021000000000690) розслідували у ДБР, слідчі встановили хронологію злочину, спільників та організатора. Однак справу перекинули до ГУНП Одеської області, де слідчі заходи зупинилися, внаслідок чого пам'ятка опинилась в руках Тарпана і його партнера-росіянина.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Так, в ході здійснення досудового розслідування слідчими ДБР встановлено, що службові особи ДП "Одесазовніштранс" у складі ОЗУ з посадовими особами Мінекономіки та з іншими у 2003-2015 вчинили розтрату держмайна - об’єктів нерухомості за адресою – м.Одеса, вул. Приморський бульвар, 7 "шляхом зловживання своїм службовим становищем за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах". Сума збитків оцінювалась у понад 500 млн грн. Внаслідок злочину, ДП "Одесазовніштранс", що знаходилося у сфері управління Мінекономіки, та володіло буд. №7 на Приморському Бульварі (пам’ятка архітектури національного значення) продало будинок Крижановському Костянтину - працівник ПП "Ремерцентр", що входять до групи компаній розшукуваного Інтерполом Руслана Тарпана. ПП "Строй-систем" (засновником був Підгайний С., начальник управління благоустрою Одеси), придбав у ДП нежилу аварійну будівлю (флігель) на 357 кв. м за адресою вул. Ольгієвська, 8, що належить до комплексу триповерхового будинку пл. 715 кв.м по вул. Ольгієвська, 8, і був внесений в список пам’ятників міста. Крижановський продав приміщення Руслану Тарпану за 117 724 грн. ДП "Одесазовніштранс" підписало з Тарпаном договір купівлі-продажу на флігель площею 357 кв. м по вул. Ольгієвська, 8 за 2 260 000.00 грн. Ці 2 260 000.00 гривень та 2 565 000.00 грн (за продаж частини будівлі) було перераховано на рахунок ПП "Строй-систем" за нібито ремонтні роботи, і кошти, отримані ДП "Одесазовніштранс" таким чином повернулись до Тарпана. Заволодіння майном держави відбувалося безоплатно, вказали в ДБР. Далі через залучення ТОВ та банкрутство ДП "Одесазовніштранс", була реалізована схема з ТОВ "Реставратор-1946" Тарпана, яке у липні 2008 пред’явило до ДП "Одесазовніштранс" вимоги як кредитор. Компанія Тарпана за рішенням госпсуду Одеської області (у справі №22/11-10-719) стала власником нежитлової будівлі по вул. Ольгіївській, 8 та 32/100 частини домоволодіння по Приморському бульвару, 7. Після серії спорів у різних судових інстанціях, рішення суду, яке б визнавало право власності ТОВ "Реставратор-1946" на майно в рахунок погашення заборгованості було скасовано, і підстав для реєстрації права власності не було.

У 2015 до госпсуду Одеської області надійшов позов ТОВ "ГРАНД ОТЕЛЬ" до ДП "Одесазовніштранс" та ТОВ "Реставратор-1946" про виділ в натурі частки з майна. Підсумком позову стало визнання за ТОВ "ГРАНД ОТЕЛЬ" права приватної власності на домоволодіння на Приморському бульварі будинок 7, площею 1171, 45 кв.м. Рішення не було оскаржено. ТОВ "ГРАНД ОТЕЛЬ" належить Руслану Тарпану із громадянином РФ Рамілем Шайдулліним. Їм належать ще 2 компанії в Одесі – "Компас Проект" і "Квартал Руссова". Учасником фірм є ТОВ "Інкор-Групп" Тарпана та Шайдулліна.

Передача провадження про заволодіння будівлею на Приморському бульварі, 7 із ДБР до поліції була ініційована прокурором Володимиром Москаленко, і немає підстав, що може свідчити про змову аби "поховати" справу, припускають у ДБР. Після зміни керівництва прокуратури Одеської області та призначення керівником Одеської ОВА Олега Кіпера, заходів з повернення справи до ДБР, завершення розслідування та повернення історичного будинку на Приморському бульварі державі вжито не було.

Наразі Офіс генпрокурора наразі вимагає екстрадиції Тарпана з ОАЕ.