RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Військовий ПДФО: громади витрачають на безпеку та оборону майже 50% - Асоціація міст України

Майже половина податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який надходить до місцевих бюджетів від зарплат військовослужбовців, громади витрачають на безпеку та оборону країни.

Про це йдеться у матеріалі "Військовий ПДФО: "Хіба ревуть воли, як ясла повні?" для ZN.ua радниці голови Асоціації міст України, народної депутатки VII і VIII скликань Оксани Продан та виконавчого директора АМУ Олександра Слобожана.

"Асоціація міст України отримала докладні дані від 754 громад із 1470. Військовий ПДФО цих громад за фактом 2022 і планом 2023 сумарно становитиме 116,72 млрд грн… Міста, села і селища за цей період долучилися до наближення Перемоги України через допомогу Об’єднаним силам ЗСУ, безпосередньо виділивши тільки станом на зараз 28,7 млрд грн… На створення й ремонт укриттів витрачено 8,99 млрд грн, терміновий ремонт зруйнованих обстрілами інфраструктурних об’єктів — 10,76 млрд, на забезпечення проживання внутрішньо переміщених осіб — 3,83 млрд. Тож сумарно витрати з бюджетів громад, пов’язані з безпекою та обороною, становлять 52,28 млрд грн", - йдеться у матеріалі.

В той же час з держбюджету на безпеку й оборону виділяється лише 31 коп з 1 грн податків: "Коли на оборону Україна може давати лише кошти з власних податків, а їх тільки 31 копійка з гривні, то спрямовувати ресурси необхідно через ті органи, де найбільші прозорість і звітність, а це органи місцевого самоврядування".

Автори відкидають аргументи тих, хто вимагає забрати військовий ПДФО у місцевих громад, які начебто не допомагають чи недостатньо допомагають Збройним силам. З 28,7 млрд грн допомоги для ЗСУ від місцевих громад 14,8 млрд - пряма фінансова допомога, на 7,04 млрд закуплено обладнання і техніка для ЗСУ. Громади вклали кошти сільських, селищних, міських бюджетів у купівлю військових ОВДП на 6,15 млрд, виділили на облаштування військових ліній захисту 0,71 млрд грн.

"Це лише прямі перерахування з місцевих бюджетів, без знайдених благодійних, спонсорських і донорських коштів на паливо, дрова, запчастини й дрони. До речі, за даними Мінекономіки, органи місцевого самоврядування купили дронів тільки через Prozorro більш як на 1 млрд грн", - зазначають в АМУ.

Місцеві бюджети покривають й інші витрати на ЗСУ, які не оприлюднюють - лікування поранених, особливо в прифронтових громадах, допомога військовослужбовцям, які переїжджають чи розквартировані в громадах, реабілітація ветеранів та їхня соціалізація, покриття пільг для родин військових.

Автори закликають парламент не відбирати у громад військовий ПДФО, а легалізувати витрати муніципалітетів на оборону й дати можливість більше допомагати військовим без загрози кримінальної відповідальності.

Раніше голова Асоціації міст України, мер Києва Віталій Кличко виступив з ініціативою внести зміни до законодавства, щоб громади мали право допомагати не лише тим військовим підрозділам, які зареєстровані на їхній території або входять до сил оборони громади, але й усім іншим.