RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

У мережі жорстко розкритикували нове озброєння України

Український журналіст Павло Кашчук розкритикував новий український автомат "Малюк".

Про це Кашчук написав на своїй сторінці в Facebook.

"Отже, що таке взагалі автомат "Малюк"? Це дуже глибоке доопрацювання автомата Калашникова, мета якого — створити на основі наявних на складах автоматів більш досконалу зброю, що працює за принципом "булпап". Ідея справді цікава і в теорії дуже правильна. За такою схемою працюють дуже відомі гвинтівки Steyr, Tavor та інші. Головна особливість — приклад просто прибирають, а пістолетну ручку переносять вперед. Виходить зброя в півтора рази коротша оригіналу при збереженні головного — довжини стовбура. Крім цього, булпап-системи зручніше тримати і т. д. І все це можна зробити з автоматів, яких валом на складах і до яких все ще багато патронів", — зазначає журналіст.

"Звучить цікаво, правда? Але це лише в теорії. На практиці головна проблема — зробити так, щоб новий автомат хоча б не поступався старим по надійності і характеристиками, інакше втрачається весь сенс. А от з цим якраз є проблеми. І справа тут не у відсутності мізків в країні, а, напевно, у відсутності цілей і вміння оборонних структур працювати ефективно і чесно", — пише Кашчук.

"Конструктор, який коли-то взявся за реалізацію ідеї, на жаль, не мав профільної освіти і навряд чи розраховував на серійне виробництво. В результаті при розробці не враховувалося, наприклад, те, що АК на складах нашої країни абсолютно різні (наприклад, діаметр стовбура або розміри коробки). У підсумку на більшість реальних зразків комплект тюнінгу "Малюк" банально "не сяде". Через те ж, що ніхто не думав про масовое виробництво, в систему автомата закладено багато речей, котрi якісно реалізувати при серійному виробництві практично неможливо", — вважає журналіст.

"Наприклад, нарізка різьби під глушник на б/у стовбурі, який вже стріляв і отримав додаткове напруження, може легко пошкодити покриття каналу і суттєво погіршити купчастість. Не кажучи вже про те, що для нарізки різьблення потрібно або випресовувати стовбур з коробки (що фактично знищить АК), або залучити спеціаліста високого класу (варто на це розраховувати?) Також необхідно здійснення зварювання деталей в районі патронника, що може запросто призвести до відпустки стали на стовбурі без особливих хитрувань і т. д", — зазначає Кашчук.

"Все це і не тільки ставить під сумнів можливість масово виробляти виріб, що і підтверджено випробуваннями навіть передсерійних зразків", — пише журналіст.

Також він заявляє про недосконалість самої конструкції автомата "Малюк".

  • "1. Для розбирання і чищення автомата потрібно знімати кришку коробки, на якій встановлена планка пікатіні з прицілом. У підсумку СТП зміщується після кожного чищення.
  • 2. Засувка-фіксатор верхньої кришки має дрібні деталі і пружини, клинові з'єднання, непрацездатні при запиленні.
  • 3. Відбувається мимовільний постріл при падінні на ствол автомата (у вигляді великої маси спускових тяг)
  • 4. Тяги спуску і скидання магазину проходять всередині ствольної коробки в щільну до магазину, що при забрудненні може викликати затримки (тобто вразливе місце при отстегнутом магазині і погіршує відведення бруду від затворної групи)
  • 5. Кнопка скидання магазину і спусковий гачок знаходяться поруч і в одній площині. Не маючи досвіду, їх легко переплутати.
  • 6. У конструкції відсутня можливість примусово дослати затворну групу вперед, так як рукоятка взведення роз'єднана з рамою, потрібно вводити досилач, як на гвинтівках типу М16.
  • 7. Вузол зведення навколо газового поршня являє собою трубку в трубці, закисає, так як інтенсивно забруднюється пороховими газами.
  • 8. Передня точка кріплення пластикової цівки-рукоятки розташована на стовбурі і плавиться при інтенсивній стрільбі.
  • 9. Проблема викиду гільз при стрільбі з лівого плеча вирішена кустарно — установкою козирка. Проблема такого рішення в тому, що потрапляння гільз у верхню кришку з оптикою "сушать" і вносять "брязкіт" в зображення в оптиці.
  • 10. Викид газів в обличчя, особливо при стрільбі з глушником
  • 11. Перекладач режимів вогню залишився на колишньому місці. Тобто тепер знаходиться за вухом стрілка.
  • 12. Вузол приймача магазина має важкодоступні обсяги, де скупчується бруд та волога
  • 13. У разі руйнування зброї від вибуху патрона особу стрілка захищено лише тонкою смужкою пластику, що працює як випусковий клапан (наприклад, на Таворi обсяг замкнутий).
  • 14. ДТК залишений рідний, рівень звукового впливу в компонуванні бул-пап значно вище.
  • 15. Магазин має 2 засувки замість однієї, причому передня розміщена у важкодоступному місці (під стовбуром) і вразлива до забруднення (залипання у відкритому положенні). При її відмові магазин зброї не утримується. Кнопка скидання магазину не має зворотного ходу, і як і у випадку з затвором способу повернути частини у вихідне положення немає (тільки розбирати і викруткою)", — перераховує журналіст недоліки.

"Коротше кажучи, як би нам не хотілося, щоб в Україні з'явилася своя власна крута збройова розробка, "Малюк" — це явно не те, про що ми мріємо. Це все ще експериментальна модель, яку дуже активно намагаються видати за перевірену бойову", — резюмує Кашчук.

Як повідомляв "Апостроф", в минулому році між розробниками в особі компанії "ИнтерПроИнвест", виробниками та потенційними споживачами укладено угоду з організації виробництва дослідної партії унікального українського автоматичної зброї нового покоління "Малюк".