RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Сейсмолог розповів подробиці про румунський землетрус

Румунський регіон Вранча, де у ніч на 28 грудня стався землетрус, який відчувався в Україні, традиційно є сейсмоактивною зоною, і подібні природні явища там відбуваються щодня.

Про це "Апострофу" розповів керівник відділу сейсмічної небезпеки інституту геофізики НАН України Олександр Кендзера.

"За рік це другий землетрус такої величини, до цього був землетрус у 2004 році, який мав магнітуду 6 балів. Але наприкінці минулого сторіччя, у 1977, 1986 та 1990 роках у цій зоні спостерігались набагато сильніші землетруси", - сказав експерт.

Також він відзначив, що у зоні Вранча майже кожен день відбуваються землетруси, просто набагато слабіші, про які ніхто не повідомляє. "З точки зору сейсмології нічого незвичайного не відбувається. Такі землетруси проявляються на величезних територіях, але для людей вони не є небезпечними", - відзначив Кендзера.

За словами експерта, у зоні Вранча можуть відбуватись набагато більш сильні землетруси, і це мають враховувати українські проектувальники будівель.

"Інформація щодо того, які можуть бути максимальні сейсмічні події з осередком у зоні Вранча, є у державних будівельних нормах України. Кожен, хто проектує, будує, експлуатує будинки, повинен співвідносити свої будівлі з вимогами цих норм, тоді нічого страшного не станеться", - резюмував сейсмолог.

Так, згідно з даними НАН України, до найбільш сейсмонебезпечних регіонів країни відносяться Одеська область, південь Криму та Закарпаття. Тут потенційно можуть відчуватись підземні поштовхи від 8 до 10 балів. Однак точно спрогнозувати, коли стихія знову проявить себе - неможливо.

"Прогнозами землетрусів у часі займаються лише мольфари та інші подібні спеціалісти. Прогнозувати землетруси у часі в світі не може ніхто", - підкреслив Олександр Кендзера.

Нагадаємо, в Україні румунський землетрус відчули жителі Одеської області, також поштовхи відчували у Карпатах.