RU  UA  EN

Неділя, 26 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 травня

25 травня

Всі новини

Могли збити: льотчик згадав, як під час окупації з Криму на материк "перегнали" півдесятка літаків

Виконуючий обов'язки командира 10-ї Сакської бригади морської авіації Ігор Бедзай розповів про те, як йому вдалося 3 березня 2014 роки вивести з Криму, зайнятого військами РФ, три літаки і шість вертольотів - всю справну на той момент техніку частини. Про це повіомляє "Цензор".

За словами льотчика, після того, як окупанти зайняли парламент Автономної Республіки Крим, він зрозумів, що треба виводити техніку бригади на материкову Україну.

Бедзай розповів, що він зв'язався з Генеральним штабом Збройних сил України, де йому гарантували, що сили ППО не зіб'ють авіатехніку, яку було вирішено переправити до Миколаєва.

"3. березня вранці подивилися, що погода у нас і в Миколаєві нормальна. Гості (військові РФ, які блокували аеродром - Ред.) Відпочивають. Зібрали людей: "Скоро вилітаєте". О десятій годині льотчики сіли в кабіни і чекали, коли я в ефірі скажу кодове слово. Після цього вони одночасно запустили мотори", - згадує військовий.

За його словами, він був упевнений, що окупанти не відкриють вогонь по літаках і вертольотах, оскільки в результаті спостереження за ворогом було встановлено, що їх командир був відсутній на місці, а його підлеглі самі не наважаться на рішучі дії.

"Але незабаром мені подзвонив товариш, який був старшим у цих людей. Запитав: "Це в тебе польоти? Вони ж повернуться"? Я відповів: "Повернуться, але не сьогодні ". Через якийсь час він передзвонив: "У мене є розпорядження наступного разу при зльоті літальних апаратів відкривати вогонь на ураження", - розповів Бедзай.

Нагадаємо, раніше начальник Генштабу ЗСУ Вітор Муженко розповів, як він під час окупації Криму віддав наказ збивати літаки з російськими військовими, які прямували на півострів.