RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Розкрито механізм вербування українців спецслужбами в соцмережах

Експерт з інформаційно-психологічної безпеки Сергій Нестеренко заявив, що поява соціальних мереж значно спростив спецслужбам процес вербування.

Про це він повідомив в коментарі "Апострофу".

Експерт говорить, що якщо раніше спецслужби повинні були безпосередньо контактувати з тими людьми, яких вважали корисними, то тепер вони просто вивчать профілі в соцмережах, отримуючи інформацію про його погляди, цінності, психологічні особливості.

"Детальний профіль у соцмережах дозволяє створити реальний психологічний профіль людини, за яким можна шукати до потенційної жертви вербувальні підходи", - сказав Нестеренко.

Він зазначив, що особлива перевага віддається людям, які одержимі якоюсь ідеєю, жагою справедливості або бажанням помсти.

"Наприклад, якщо людина вважає, що з ним несправедливо поступили, йому пропонують допомогти відновити справедливість або помститися. Це робиться поступово і не прямо. Потім людину просять виконати якусь безневинну прохання, потім ще одну і ще ", - говорить експерт, додавши, що з часом таких прохань накопичується на кримінальну справу, після чого людину починають вже цим шантажувати.

Докладніше про загрози в соціальних мережах читайте в матеріалі "Апостроф": "ВКонтакте заборонили, загрози залишились: як українців обманюють у мережі".