RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

В Україні помітили унікальні хмари: опубліковано фото

Над Рівне 11 липня 2017 року було помічено рідкісне метеорологічне являніе - двоопуклі хмари або вим'яподібні хмари (Lenticular mammatus, Mammatus cloud).

Про це повідомляє Radiotrek.

За десятки років такі хмари можуть з'являтися всього один-два рази. Їхня поява свідчать про настання сильної бурі, урагану, грози або навіть торнадо.

Хмари називаються Mammatus, тому що висячи мішки нагадують молочні залози (наприклад, вим'я корови). Знаходяться частіше на рівні купчасто-дощових хмар. Хмари, ніби осідаючи на них зверху, роблять дірки, з яких і виходить "вим'я".

Теорій виникнення цих хмар дуже багато, але загальноприйнятою досі немає.

Вим'яподібні хмари можуть бути різнокольоровими і напівпрозорими, гладенькими і рваними, однакового і різного розміру. Складаються частіше з чистого льоду, або з сумішшю рідкої води.

На відміну від більшості інших видів хмар, ці можуть залишатися в нерухомому стані від 10 до 15 хвилин. Мають специфічну чарункову або сумчасту структуру. Зустрічаються рідко, у тропічних широтах пов'язані з утворенням тропічних циклонів. Мають розмір близько 0,5 км, а вся хмара може досягати розміру до 1-3 км.

Нагадаємо, вчора, 11 липня у Рівному пройшла потужна злива, яка затопила центр міста.