RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Стало відомо, як і чому вдається красти на будівництві "Стіни" на кордоні з Росією

Зміна функцій проекту "Стіна" з облаштування кордону з Росією, непрозорість його фінансування, а також режим державної таємниці дозволяють красти колосальні кошти.

Про це народний депутат від "Самопомочі" Олена Сотник розповіла в коментарі "Апострофу".

"Спочатку нам розповідали, що"Стіна"- це оборонний проект, потім він перейшов у розряд інженерних, а його оборонна функція відпала. Міноборони навіть не робило аналізу його оборонних функцій, пославшись на те, що для цього необхідно доручення Кабміну", - заявила Сотник.

За її словами, перш ніж вливати ще півмільярда в будівництво "Стіни", уряд має провести аналіз проекту і зрозуміти, що будувати і для чого - інакше знову мільйони гривень просто підуть у нікуди.

"Необхідно задатися питанням, що ми будуємо, для чого ми будуємо і чи всі складові проекту дійсно необхідні. Закупівлі на проекті йдуть не по системі ProZorro, абсолютно в ручному режимі. Підрядники і субпідрядники вибираються за незрозумілим форматом і фактично ніхто це не контролює. Питань дуже багато до цього проекту ", - продовжує Сотник.

Ситуацію погіршує те, що більшість документів за проектом стіна є державною таємницею, тому на прозорий аудит розраховувати не доводиться.

Так, раніше Генпрокуратура України повідомила, що розслідує справу про привласнення прикордонниками і приватними компаніями 100 мільйонів гривень на будівництво "Стіни". Пізніше НАБУ затримало сім чоловік, які вкрали 16 мільйонів гривень.

Крім того, НАБУ запідозрило прикордонників в закупівлі неефективної техніки для охорони держкордону: чотирьох бронемашин "Тритон", які обійшлися бюджету в 59 мільйонів гривень.

Детальніше про те, як амбітний оборонний проект перетворився на банальний механізм для розкрадання грошей читайте в матеріалі "Танки пройдуть: чому "Стіна" Яценюка виявилася дірявою", який опубліковано на "Апострофі".