RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Старт медреформи в Україні: у МОЗ назвали послуги, за які доведеться платити

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що починаючи з 2018 року держава буде оплачувати конкретні медичні послуги.

Про це повідомляє "Укрінформ".

"З 2018 року на первинному ланці, коли кожна сім'я обирає свого лікаря, всі послуги надаються безкоштовно, весь перелік цих послуг надається безкоштовно. У 2019 році перейдемо на безкоштовні послуги фахівців в поліклініках, в 2020 році через державну страховку, за яку громадяни заплатили через податки, будемо платити медичні послуги в госпіталях", - каже в. о. міністра.

У наступному році держава буде оплачувати за новою схемою базовий пакет послуг сімейних лікарів, педіатрів, терапевтів. Затверджено новий перелік послуг первинної медичної допомоги: консультації, напрями, довідки, профілактичні огляди, основні аналізи.

За словами Супрун, уряд затвердив 19 нормативних актів щодо впровадження різних етапів медреформи, серед яких положення щодо створення Національної служби здоров'я, через яку буде проводитися оплата за медичні послуги. Вона зазначила, що документ вступить в дію після підписання президентом законопроекту №6327. На початку січня 2018 року буде оголошено конкурс на посаду голови Національної служби здоров'я, і вже до липня вона буде створена.

Крім цього, був удосконалений механізм фінансування і передбачена можливість залучення коштів для оплати лікування з благодійних фондів, коштів місцевих бюджетів, інших не заборонених законодавством джерел щодо лікування за кордоном. Тепер пацієнт, який потребує невідкладного лікування, може виїжджати в клініку на лікування з того моменту, коли комісія поставила його на облік.

Детальніше про медичну реформу читайте в матеріалі "Апостроф": "Медреформа: що зміниться в найближчий рік і коли буде список платних послуг".