RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Священик назвав кілька речей, які потрібно пам'ятати на Різдво

На Різдво головне не забувати, що ця дата є днем народження Ісуса Христа.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів ректор Відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості Георгій Коваленко.

"Різдво – це день народження Ісуса Христа, і подарунки цього дня варто дарувати Христу. Як це зробити? Згадаймо, що Він сам говорив. Одного разу, кажучи про Страшний Суд, Він сказав: "Якщо ви напоїли спраглого, нагодували голодного, прихистили безхатченка, відвідали того, хто в лікарні чи у в’язниці, ви це зробили мені". Тобто ми можемо зустріти Христа, коли бачимо людину в скруті, і якщо ми їй щось даруємо, то ми це даруємо Христу. Все інше – це вже радість від того, що ми зустріли Христа. Більше того, в цей день є багато неочевидних, але дуже актуальних для нас сенсів. Якщо ми згадаємо події Різдва, то відразу можемо їх побачити", - каже священик.

За його словами, на Різдво необхідно згадати про сиріт, бездомних і помолитися про світ.

"По-перше, Різдво – це день, коли варто згадати безхатченків. Чому? Тому що колись Йосип і вагітна Марія прийшли до Віфлеєма та не знайшли місця, де зупинитися. Вони зупинилися у вбогій печері", - сказав Георгій Коваленко.

"З іншого боку, Різдво – це час, коли варто молитися про мир. Згадайте, що співали ангели: "Слава в вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління". Таке красиве слово "благовоління"! Якщо перекладати його сучасною українською мовою, то це "добра воля". Різдво – це час для людей доброї волі, ми маємо всі зробити щось для того, аби відновити мир між людьми. І тоді можемо віддати хвалу Богові", - зазначив ректор Відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості.

"З іншого боку, Різдво – це час згадати про безбатченків. Бо що таке Святе Сімейство? Це Марія, немовля Христос і названий батько Йосип. У нас в країні дуже багато родин, де батько нерідний. І якраз Йосип є прикладом і покровителем таких батьків, а Святе Сімейство є покровителем таких родин. Також у нас достатньо родин, де взагалі нема батька. Коли ми дивимося на Діву Марію з немовлям Христом, то розуміємо, що це Син Божий, а батько в нього – Бог. Так само і для дитини, яка не має батька, Бог має бути батьком, і коли ми читаємо молитву "Отче наш" в таких родинах, ця молитва звучить зовсім інакше", - підкреслив священнослужитель.

Також він розповів і про дари, які віруючі можуть піднести Ісусу Христу.

"І згадайте ще: волхви приносять Христу подарунки. Українське слово "волхви" має дещо негативну конотацію, але якщо згадати цих біблійних волхвів, то варто зрозуміти, що, з одного боку, це були царі, з іншого боку – вчені, астрономи, астрологи, мудреці, маги (якщо говорити англійською мовою). І ці люди приносять Христу пророчі подарунки. Вони розуміють, що це незвичайна людина, і дарують йому золото – як царю. Я думаю, що нам теж варто подарувати Христу золото – золото нашого чистого серця й досконалого життя. Також вони дарують йому ладан – це смола, яка використовується в церкві для того, щоб був гарний аромат. Так само і ми маємо подарувати Христу ладан нашої молитви, тобто чистої молитви. І третій дар волхвів немовляті Христу – смирна. Це суміш, яку використовували, щоб намащувати тіло померлої людини. Тобто фактично вони пророкують його жертовну смерть. Так само і ми з вами маємо жертовно служити ближньому", - заявив Коваленко.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "На Різдво не можна робити лише одну річ – священик".

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство
Теги: