RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Ціна - мільйони: стало відомо, як російські книги потрапляють в Україну

Директор українського видавництва "Фоліо" Олександр Красовицький повідомив про те, що російські книги потрапляють в Україну через контрабанду, а також через контрафактне виробництво.

Про це він розповів в інтерв'ю "Апострофу".

"Перший фактор - закон, який набув чинності 1 січня минулого року. Це закон, який ліцензує ввезення книг з Росії. Якийсь період ввезення не було взагалі, потім воно відновилося через ліцензування. Але кількість ліцензованих книг дорівнює тому, скільки попросили. Відповідно, кількісне найменування тих, що ввозяться законно, змінилося приблизно в десять разів, з 50 000 до 5 000 найменувань. Це не означає, що інші книги не потрапляють в Україну. Зросла контрабанда і, думаю, в цілому кількість ввезених книг зменшилася вдвічі", - зазначив Красовицький.

Він вважає, що контрабанда російських книг в Україні сягає $ 4-5 млн на рік. Разом з тим, наш співрозмовник зазначає, що останнім часом почалася боротьба з контрабандою.

"Якщо говорити про книжковий ринок, то минулого тижня тільки (розмова відбулася наприкінці 2017 року, - "Апостроф") ухвалений останній підзаконний акт до згаданого закону "Про ліцензування ввезення книг", який стосуватиметься контрабанди. З'явилися штрафи і з'явилося відомство, яке ці штрафи накладає та конфісковує продукцію. Перший прецедент штрафу - близько 30 000 гривень, другий - вже близько 150 000 гривень із забороною підприємницької діяльності. Тому ми сподіваємося, що контрабанда перестане заважати як українським, так і російським учасникам нашого ринку", - розповів Красовицький.

Він також сподівається на те, що незабаром почнеться боротьба і з контрафактною продукцією.

рім контрабанди є контрафакт, коли десь тут у підворітті друкуються книжки російських видавництв, але із зарубіжними вихідними даними. Думаю, Захід змусить Україну ухвалити антипіратські закони, що встановлять відповідальність провайдерів і споживачів крадених текстів у мережі. В цілому очікуємо, що зростання роздрібного ринку складе 15% у примірниках (після 2-3% в 2017 році)", - пояснив він.

Читайте докладніше про стан книжкового ринку в Україні в інтерв'ю Олександра Красовицького "Апострофу" Ті, хто читають піратське, повинні за це відповідати.