RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Чи готові українці до компромісу щодо Донбасу: соціолог вказала на цікавий момент

Готовність йти на компроміси для вирішення ситуації на Донбасі найбільше висловлюють жителі південної та східної частин країни.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла соціолог, директор фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

За словами соціолога, практично на всі компроміси, які пропонуються по Донбасу, українці йти не згодні.

"Найменше згодні на проведення місцевих виборів на умовах, яких вимагають бойовики. Згодні на це тільки 12%", - говорить Бекешкіна, додаючи, що також українці не згодні з умовою формування силових органів на Донбасі з місцевих представників.

"Не погоджуються на особливі політичні та економічні відносини з тимчасово непідконтрольними територіями: 20% погоджуються, 49% - ні. І на надання і закріплення в Конституції особливого статусу окремих територій Донецької і Луганської областей теж згодні майже 30%, але майже 50% не погоджуються. Бачимо, що взагалі на це згоди наше населення не дає", - зазначає соціолог.

Більш-менш прийнятно українці ставляться до питання вступу України в НАТО. При цьому жителі східних і південних регіонів вважають, що країна повинна зберегти позаблоковий статус.

За словами Бекешкіної, войовничість громадян залежить від їх віддаленості від фронту.

"Чим далі від фронту, тим більше зростає войовничість, тим більше зростає радикалізм. Найбільший радикалізм - в західному регіоні, тобто неприйняття будь-яких компромісів, і він значно менше при наближенні до зони бойових дій. Тут є цікавий нюанс: найбільш схильні до компромісу навіть не на територіях Донбасу, які контролює Україна, а в південному і в східних регіонах", - відзначає вона.

Детальніше читайте в матеріалі на "Апострофі" - У ставленні українців до війни на Донбасі є цікавий нюанс - соціолог Ірина Бекешкіна.