В Україні вказали на негативні моменти у нових правилах похорону

Зміни в законодавство України щодо процедури поховання несуть в собі ряд неоднозначних аспектів, а також, можливо, і труднощів для родичів померлих.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Так, прихильники правок вважають, що позбавлення слідчих права одноосібно відправляти тіла на експертизу прибере корупційний елемент: нібито на сьогоднішній день слідчі направляють на розтин всі трупи поспіль, навіть якщо ознаки насильницької смерті відсутні, але за "подяку" (500-1000 грн) від родичів експертизу не призначають.

"По-перше, "подяку" доведеться заносити вже не слідчому, а судді, щоб той відмовив у призначенні експертизи. Крім того, істотно схема не змінюється, так як за невелику фінансову мотивацію слідчого можна буде попросити не клопотатися перед суддею про проведення експертизи", - йдеться в статті "Апострофа".

"По-друге, збільшується навантаження на суддів і самих слідчих: судді необхідно буде додатковий час, щоб розглянути клопотання слідчого про проведення експертизи, а слідчому – додатковий час, щоб таке клопотання скласти і занести в суд. За новими нормами КПК, на все про все у судді буде 5 днів. Хоча судді і обіцяють, що поставлять таку роботу на потік, але гарантій все ж ніяких. Де весь цей час повинен перебувати труп – загадка", - наголошується в матеріалі.

У свою чергу, співробітник одного з харківських ритуальних агентств Костянтин Бувайло звернув увагу і на можливі труднощі для родичів покійних.

"Якщо людина вмирає природною смертю, потрібно викликати медиків, які констатують смерть, і поліцію, яка складає протокол огляду трупа. Але якщо у поліції з'являться підозри, що чоловік помер насильницькою смертю, вони повинні виписати направлення, щоб труп відправили в морг і там судмедекспертами було проведено розтин. Але тепер, наскільки я розумію, поліція вже не зможе направляти трупи в морг на експертизу і буде чекати сигналу суддів. Виходить, тіло повинно залишитися вдома. А якщо труп знайшли на вулиці? Він повинен лежати там п'ять днів, поки суд не винесе рішення?", - запитує Бувайло.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": Нові правила поховання в Україні: що дійсно зміниться с 15 березня