RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

В українській медреформі виявили кілька серйозних проблем

Перший етап медичної реформи в Україні, який передбачає закріплення конкретного пацієнта за певним лікарем, може поставити під загрозу безпеку персональних даних українців.

Також не до кінця зрозумілий механізм розподілу фінансових коштів по лікарях, встановив "Апостроф".

Член правління Асоціації сімейних лікарів Києва Руслан Добровольський пояснив, що при оформленні документів з медиками українці будуть надавати свої персональні дані, якими фактично володітимуть приватні особи, - йдеться про номер паспорта, ідентифікаційний код, діагнози.

"Яка гарантія, що вашими персональними даними потім ніхто не скористається? Більш того, ця декларація в правовому полі - ніщо. Це не юридичний документ. Вона не визначає ніяких зобов'язань лікаря або медичного закладу перед пацієнтом. Ви просто віддаєте всі свої персональні дані лікарю", - підкреслив Добровольський.

Варто зауважити, що за кожну підписану декларацію медик буде отримувати від Національної служби здоров'я близько 370 гривень на рік, однак, у відомства зараз є тільки керівник, і механізм розподілу коштів поки не до кінця зрозумілий.

"Національна служба здоров'я повинна буде розподіляти кошти вже з липня цього року, але тільки нещодавно вона отримала свого керівника. Крім керівника, там немає нічого і нікого, починаючи від матеріально-технічної бази в Києві та регіонах і закінчуючи персоналом. За 3 місяці створити службу , яка розпоряджатиметься коштами по всій Україні, не вдавалося взагалі нікому за всю історію України", - стверджує колишній міністр охорони здоров'я Олег Мусій.

"Незрозуміло, як будуть розпоряджатися грошима ті регіони, де є тільки один медичний заклад (дільнична або районна лікарня) і де не розмежована первинка. А таких медзакладів більше третини в Україні, де немає окремих центрів первинної медико-санітарної допомоги, сімейної медицини. Тому здійснити там розподіл коштів без юридичного і фізичного розмежування первинної ланки від вторинної неможливо. У іншому разі всі гроші буде забирати вторинка", - додав екс-міністр.

Більше про те, що зміниться в медицині з квітня 2018 року, читайте в матеріалі "Апострофа" - Медреформа в Україні стартувала: де і як знайти лікаря.