RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Деградація і вимирання: мережу розбурхав депресивний пост про життя в одному з облцентрів України

Журналіст Сергій Лямець поділився в мережі своїми далеко не райдужними враженнями від поїздки до рідного Миколаєва і заявив, що місто поступово вмирає.

Про гнітючу ситуацію в місті він написав на своїй сторінці в Facebook.

"Я повернувся з поїздки до Миколаєва. Місто мого дитинства вмирає", - зазначив журналіст.

Він нагадав, що в 80-і роки портовий Миколаїв був "модним" містом, в якому працювало безліч великих підприємств і в яке активно з'їжджалися молоді сім'ї. Однак ситуація кардинально почала змінюватися в 1990-х і початку 2000-х, коли в Миколаєві припинили свою роботу підприємства.

"У 1990-х і початку 2000-х оптимізм миколаївців помітно потьмянів. Суднобудівні заводи зупинилися (як з'ясувалося, назавжди), Глиноземний продали росіянам, численні підприємства совкової ери позакривали. У місті оселилися злидні і пох@їзм. Наркоманія і СНІД за кілька років викосили тисячі людей, інших затягла безнадія. Його почала масово покидати молодіж. Я поїхав вчитися до Харкова. Мої друзі - в Одесу та Київ. За загальним переконанням, вдома робити було нічого. Але залишалася ще надія, що багато чого зміниться", - згадав Лямець.

За його словами, сьогодні Миколаїв вдає із себе вмираюче місто.

"Надя постаріла і зносилася. Сьогодні Миколаїв - це вмираюче місто дрібних лотків. Вулицями ходять постарілі люди - ті самі, які приїхали в нього за покликом Батьківщини. Сьогодні вони отримують жебрацькі пенсії, ходять один до одного в гості і, за великим рахунком, чекають", - зазначив журналіст.

Також Лямець вказав на критичну ситуацію з демографією в Миколаєві.

"Вимирають цілі квартали. Деякі ще живі, але вже деградували. Люди похилого віку охають, люди віку 25-40 шикуються в чергу за дешевим самогоном. Маленьких не видно. Деградація і депопуляція. Молодь стрімко їде. Хто в Київ і Одесу, хто в Росію, хто в Польщу. хто на заробітки, хто в пошуках кращого життя. Діти. Розумні і провінційно наївні. Кращі скоро поїдуть до Університету Варшави. Правильно зроблять", - констатував він.

Крім того, журналіст зазначив, що життя типового миколаївця складається з кругообігу - ринок, гастроном, секонд хенд, лотерея, наливайка, телевізор.

"Спорт - є, але в підворіттях, явно не масове захоплення. Автомобілі - є, але теж нічим хвалитися. Купити пралку - найкраща інвестиція року. Є iPhone - буржуй. Культура - ... я вже писав про наливайки?", - повідомив він.

При цьому Лямець зазначив, що багато українців можуть впізнати в описаних реаліях своє місто.

"Але я говорю про Миколаєві, чорт забирай! Про величезні підприємства, які могли перетворити місто в промисловий вузол", - резюмував він.

Варто зазначити, що пост журналіста активно коментують користувачі мережі. Хтось каже, що ситуація не така страшна і в 90-і роки було реально гірше, хтось погоджується з описаним і розповідає про свої спостереження.

Як повідомляв "Апостроф", оглядач Washington Times Тодд Вуд поділився враженнями від Маріуполя.