RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

У Росії розповіли, як влада переслідує "романтиків", які воювали на боці бойовиків ДНР-ЛНР

Російським найманцям, які їхали воювати на Донбас за ідеологічними настроями і з упевненістю побудувати там "нові держави", не раді в РФ.

Про це виданню "Новая газета" розповів силовик з Ростова-на-Дону.

"Майже немає такого, щоб, як раніше, народ їхав на Донбас з романтичних міркувань. З романтиками взагалі цікаво вийшло. В останні пару років зверху йде установка, щоб ускладнити активним учасникам подій повернення в Росію. А останній рік, перед футбольним чемпіонатом, це стало особливо помітно", - говорить він.

За словами чоловіка, багатьох ідейних громадян, у яких раніше були проблеми з державою, на кордоні розгортали в сторону окупованих частин Донецької і Луганської областей. При цьому їм натякали на кримінальне покарання за найманство.

"Був випадок, коли козаки на викраденій машині переїхали через кордон і протаранили шлагбаум на російському КПП. Прикордонники переслідували їх скільки-то кілометрів, поки не зупинили, відкривши вогонь на поразку. Схожих епізодів відбувається маса", - говорить силовик.

Також він зазначає, що подібне ставлення до ідеологічно налаштованих найманців і бойовиків спостерігається і з боку представників ДНР і ЛНР. В даному контексті він наводить у приклад історію найманця Дригваля.

"Він у 2014 році як ідеаліст поїхав воювати і будувати на Донбасі нову російську державу. Але, побачивши відверте свавілля і те, яка там створена кримінальна ієрархія, з кожним днем все більше сумував. Почав вимовляти, висловлювати невдоволення режимом, шуміти на місцевих начальників. Нарешті, ті не витримали, наділи йому мішок на голову і з речами повезли на кордон, наказали під дулом автоматів переходити на російський КПП. Тут його зустріли наші прикордонники, почали огляд і знайшли в сумці гранату", - розповідає силовик, додаючи, що проти найманця було відкрито справу і тільки після трьох судів його відпустили на свободу, так як термін він відсидів в СІЗО.

"Висновок напрошується простий: ніякі бунтарі-ідеалісти, ні свої, ні чужі, державі не потрібні", - резюмує силовик.

Як повідомляв "Апостроф", російські окупанти на Донбасі відправляють найманців з нарко- та алкозалежністю використовують в якості "приманки" для визначення позицій українських снайперів.