RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

У реабілітаційному центрі під Києвом пацієнтів утримували силою: опубліковані фото

Український омбудсмен Людмила Денісова повідомила про факти незаконного утримання людей проти їхньої волі у приватному будинку в Броварах (Київська область), який мав статус приватного реабілітаційного центру.

Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook.

За словами Денісової, мова йде про реабілітаційний центр "За життя" в Броварах. Директор закладу повідомив, що там перебуває 21 дієздатна особа з нарко- та алкозалежністю і з розладами психіки.

"Під час конфіденційного спілкування 12 з них повідомили про бажання залишити заклад. Також вони розповіли, що потрапили до "центру" проти волі, більшість з них була поміщена сюди за ініціативою родичів", - розповіла Денісова.

За її словами, не було виявлено жодних рішень судових органів, медичних закладів і згоди самих осіб на утримання їх у центрі. Також пацієнти закладу повідомили про вживання ними невідомих медичних препаратів, які подавляли їхню волю.

"Під час моніторингового візиту виявлено 80-річну жінку, яка не є хворою, і двох неповнолітніх 14-річних дівчат, які перебувають тут разом з дорослими за згодою своїх батьків", - повідомила омбудсмен.

Про результати моніторингового візиту повідомили поліцію міста Броварів та місцеву прокуратур. Наразі йдуть слідчі дії, відкрито провадження за статтею 146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі). Санкція статті передбачає до п’яти років позбавлення волі.

У свою чергу, головне управління Національної поліції в Київській області повідомило, що пацієнти цього реабілітаційного центру звернулися до поліції із заявами про незаконне утримання.

"Слідчо-оперативна група з’ясувала, що за вказаною адресою знаходиться товариство з обмеженою відповідальністю, котре займається нібито лікуванням громадян від алкогольної та наркотичної залежностей. За місяць перебування у так званому реабілітаційному закладі після оформлення договору з представниками товариства родичі утримуваних сплачують 12 тисяч гривень", - повідомили в поліції.

На момент прибуття поліцейських в центрі перебувало більше 20 підопічних віком від 20 до 81 року. Четверо з них надали покази та заяви до поліції щодо незаконного позбавлення волі.

Правоохоронці перевірятимуть наявність у підприємців ліцензій щодо надання відповідних послуг та умови, в яких перебувають люди.

Як повідомляв "Апостроф", в місті Бровари Київської області сталася масштабна пожежа на складах з паливом.