RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Михайлове чудо-2018: історія, традиції і заборони в цей день

19 вересня православні відзначають Михайлове чудо - свято, присвячене чуду, створеному архистратигом Михайлом.

У цей день згадують порятунок храму чудотворцем в Хонах.

Історія свята

За легендою, християнину Архипові наснилося, що його дочка зцілиться від сліпоти, якщо поп'є води з джерела, що протікає неподалік. Дівчинка дійсно зцілилася, а в подяку Архип побудував на тому місці храм на честь архангела Михайла.

До святого джерела сходилися люди з усієї округи, щоб позбутися від своїх недуг. Навіть невіруючі після побаченого знаходили віру в Бога і Христа. Але це не сподобалося язичникам, і вони вирішили зруйнувати храм.

Щоб знищити будівлю вони задумали з'єднати дві протікають річки в одну і затопити цю місцевість. Тоді Архип став молиться Михайлу, щоб той врятував церкву від невіруючих, і архангел з'явився на землю. Він вдарив по горі своїм мечем, зробив в ній отвір і велів воді нестися на язичників. Це місце отримало назву Зони, що означає "отвір".

Прикмети

Згідно прикметам, в цей день наступають перші ранкові заморозки. Також прийнято вважати, що якщо верхівки беріз ще зелені, значить зима буде ранньою. Визначали, якою буде зима, і по листю осики: якщо вони падали на землю лицьовою стороною, то прогнозували холодну і затяжну зиму, а якщо зворотної - зима буде теплою. Якщо в цей день тепла погода, значить осінь буде затяжною.

Що не можна робити в цей день

- В цей день категорично забороняється працювати. За легендою, того, хто в цей день буде працювати, чекають великі неприємності. В крайньому випадку, всі справи радять завершити до обіду.

- Не слід сваритися і лаятися. Вважається, що вся негативна енергія в цей день повертається своєму власникові втричі.

- Не можна викидати залишки їжі. Краще віддати їх бездомним тваринам або людям.

Традиції

В Михайлів день прийнято ходити один до одного в гості. Також в цей день прийнято молитися чудотворцеві Михайлу і ставити свічку за здравіє. Зазвичай у Михайла просять щастя, миру в родині і здоров'я.

Як повідомляв "Апостроф", 19 серпня православні та греко-католики відзначали Свято Преображення Господнього, який в народі називають Яблучним Спасом або Другим Спасом.