RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Медична допомога по-новому: лікар розповів, який вибір є в українців

У зв'язку з медичною реформою українці стикаються з низкою проблем, зокрема, з викликом додому сімейного лікаря.

Як і що змінилося в українській медицині розповів "Апострофу" член громадської ради при Міністерстві охорони здоров'я, сімейний лікар Євген Гончар.

Згідно з указом МОЗ №504, сімейний лікар не зобов'язаний приходити додому до пацієнта, як це було раніше.

"Лікар з надання первинної медичної допомоги може прийняти рішення про надання окремих послуг первинної медичної допомоги за місцем проживання (знаходження) пацієнта або з використанням засобів телекомунікації", - наголошується в тексті наказу.

Тобто, згідно з новим законом, лікар "може прийняти рішення" про надання своїх послуг на дому у пацієнта, а може і не прийняти.

"На практиці це означає, що лікар вирішує сам, коли є підстави йти додому до пацієнта, а коли ні. Раніше був перелік станів, коли потрібно приходити додому, але на практиці майже завжди потрібно було йти. Це призводило до того, що близько 80 % викликів були необгрунтованими. але, в принципі, станів, які ще не вимагають виклику екстреної медичної допомоги, але вже не дозволяють пацієнтові прийти в лікарню самому, не так і багато. Тому сімейні лікарі все менше і менше ходять на виклики", - розповів Гончар.

За словами медика, отримати об'єктивну інформацію про стан пацієнта дійсно можна в телефонному режимі.

"Так, не завжди, але в більшості випадків можна. Наприклад, ми ж не можемо ходити додому до пацієнтів на все порізи пальців тільки тому, що існує ймовірність захворіти на правець. Така ймовірність дуже низька, і це питання оцінки ризику", - додав експерт .

Втім, у пацієнта завжди залишається вибір: розлучитися з лікарем, який не спадає на виклик, і підписати декларацію з новим медиком. Але при такому виборі є нюанси.

"Або ви підписуєте декларацію з лікарем, у якого багато пацієнтів, а значить, з більшою ймовірністю у нього більше практики і він приймає більш правильні клінічні рішення, або ви підписуєте декларацію з лікарем, який має менше пацієнтів, але і менше практики, але буде ходити на виклики", - підсумував Євген Гончар.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - Ні швидкої, ні лікарів: чому медики в Україні не поспішають на виклики до пацієнтів.