RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Рада суддів спіймала соціологів на нахабній маніпуляції

Рада суддів України звинувачує Київський міжнародний інститут соціології в маніпуляції з результатам соцдослідження, яке засвідчило низький рівень довіри до судової влади.

Про це йдеться в заяві голови Ради суддів України Олега Ткачука.

Він зазначив, що з 12 по 24 вересня 2018 року КМІС провів на замовлення клієнта всеукраїнське опитування громадської думки. Методом особистого інтерв'ю, як заявлено виконавцем замовлення, було опитано 2011 респондентів.

"Провівши дослідження, вказане приватне підприємство виявило, що 73,3% респондентів (1474 людини із 2011 опитаних), принаймі, чули про те, що в Україні протягом останніх років реалізовується судова реформа, а 26,7% (537 людей) вказали, що вони взагалі не чули про це. Водночас, з цих 1474 людей лише 3,9 % (57 людей) стверджували, що вони знають досить добре про основні положення реформи", - зауважує голова Ради суддів.

Він додає, що ще 22,7% (335 осіб) зазначили, що вони знають тільки про деякі положення реформи, а 688 людей (або - 46,7%) відповіли, що вони лише чули про реформу, але не знають про її положення.

На запитання, сформульоване приватним підприємством, "Чи потребувала судова система реформування після Революції Гідності в 2013-14 році?" 59,5% респондентів не вказали про потребу в реформуванні судів, або ж не визначилися з відповіддю чи відмовилися відповідати на запитання.

"Таким чином, на підставі опитування і відповіді у тому числі лише 57 людей, які заявили, що добре проінформовані про судову реформу (очевидно, і про судову діяльність), КМІС зробив висновок, що судам України скоріше або повністю довіряють лише 12,3% жителів України, а 44% (884 особи) припустили, що судова реформа була зовсім неуспішною, а 21,2% (426 людей) не визначилися як відповісти на це питання або відмовилися відповідати на нього", - каже суддя.

Ткачук зауважує, що сумнівність висновків про рівень довіри багатомільйонної країни судовій владі, як й інших результатів дослідження приватного підприємства, що базується на знаннях лише 57 людей, які обізнані про судову в Україні, "видається цілком зрозумілою".

"Уникаючи потрібної у такому випадку деталізації, окремі засоби масової інформації розповсюдили висновки КМІС як об’єктивний рівень стану правосуддя в Україні, а також як показник результатів судової реформи. Рада суддів України категорично спростовує достовірність таких і подібних висновків та закликає фахівців у галузі соціології уникати спокуси, з тих чи інших причин, принизити рівень довірити до судів в Україні, викривити дійсність про стан справ у суспільстві, базуючись на результатах досліджень, які не витримують жодної критики", - йдеться у заяві.

Ткачук зауважує, що в результаті проведеної судової реформи, "суддівський корпус готовий з честю виконати свою високу місію захисту прав і свобод людини, забезпечити поступальний розвиток держави на шляху побудови соціальної і правової держави".

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство
Теги: