RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Цькування, корупція і доноси: кримчанин поділився сумними реаліями життя в окупації

Жителям анексованого Криму не дозволяють вольностей у висловлюваннях, доносять владі на сусідів і намагаються викорінити українізм.

Про це повідомляє видання "Радіо Свобода", посилаючись на інформацію від блогера з Керчі Андрія Фурдик.

Керчанин описав реалії життя на окупованому півострові і порівняв їх з українським Кримом. За його словами, при українській владі можна було вільно висловлюватися про політиків і чиновників, але сьогодні такі вольності неприпустимі. Виговоритися можливо дозволити собі лише у вузькому колі однодумців, а якщо ляпнути на людях не те - можна стати ворогом, ізгоєм, а ще виженуть з роботи.

"Особливо це стосується держслужбовців, які завзято демонструють прихильність нової "влади" навіть в соціальних мережах. Спробуйте заради інтересу черкнути пару слів критики на адресу бездарної місцевої адміністрації російського зразка або порівняти її з українським минулим - і на вас обрушиться лавина бруду від місцевих чиновників, готових розірвати будь-якого критикана в пориві вірнопідданства. Та ж історія і з бюджетниками, де панує повна однодумність, хоча їхні російські правила дошкуляють більше за інше. Стільки звітної документації вони не наплодили за всі роки роботи в Україні. Сьогодні щоб потрапити на прийом до лікаря, треба взяти до нього талон формату А4, який він у присутності пацієнта довше оформляє, ніж його оглядає і діагностує, потім вписує в загальний звіт, потім надиктовує медсестрі шифрограму захворювання", - поділився Фурдик.

Також блогер розповів про нові "закони" для працівників медичної сфери та педагогів кримських шкіл. За його словами, вчителів змушують писати величезні плани по навчальному процесу. При цьому, неприпустимо робити відступ від шкільної програми.

"Якщо в ході навчального процесу вчитель російської мови та літератури замінює диктант "Чорне море" на "Кримську степ", то після пише пояснювальну директору, де викладає причини, що спонукали його так вчинити. Звичайно, по кутах і медики, і педагоги нарікають, але далі свої заперечення не несуть: собі дорожче. ", - описав ситуацію керчанин.

Складнощі виникають з перестроюванням мозку на російський лад, підкреслив Фурдик.

"Перекроїти мізки на новий російський лад, де ще, дякую, не звітуєш за кількість відвідувань туалету в робочий час, важко. Втративши свободу слова навіть на елементарному побутовому рівні, розумієш, наскільки нестерпно жорстко контролювати свої думки і висловлювання. Мені завжди цікаво, як в таких умовах виживають в корпоративному середовищі викладачі української мови і літератури, які втратили свій предмет і змушені були перевчитися на русистів. Серед знайомих мені вчителів української тільки одна пішла з викладання, сказавши на прощання: "Де я - а де Пушкін!", - розповів блогер.

За його словами, в Керчі закрилася єдина українська школа, а в ліцеї мистецтв українську викладають факультативно. Але переважна більшість вчителів української викладають російську, при цьому точно знаючи, що в разі нестачі годин для випускників факультету російської філології, їх залишать без навчального навантаження.

"Педагог з вісімнадцятирічним стажем Лідія Костянтинівна каже, що в класах, де вона викладала українську мову та літературу, з 2014 року завжди робила з учнями порівняльний аналіз, намагаючись, щоб діти не забували української мови. Але один з школярів поділився з мамою цими знаннями. Мати прибігла до директора, скандалила і вимагала звільнити "хохлушку". Директор влаштувала у відповідь рознос педагогу, пригрозивши в разі повторної скарги звільнити зі школи з вовчим квитком: "Ви можете думати що завгодно, але в школі потрібно забути про Україну і не морочити дітям голови". Я ще дивуюся, що на вчительку не доніс в органи сусід з будинку навпроти, який бачив у вікно над її робочим столом український прапор. Але при зустрічі він кожен раз нагадує: "У вас в під'їзді вірус українства. Час починати труїти, як тарганів", - написав керчанин.

Підсумувавши всю вищевикладену інформацію, Андрій Фудрік прийшов до висновку, що якщо завтра Україна поверне Крим, то багато русофіли відразу стануть русофобами.

"Щоб їх згодом не переплутали з іншими, вони першими покотили в Україну за біометричними паспортами. Ними обзавелися не тільки моряки закордонного плавання, яким судновласники відмовили в роботі по російським документам. Не тільки ті, у кого діти або близька рідня живе в Україні або за кордоном, але і такі ось любителі Росії. Вони відмінно усвідомлюють, що Крим став нерукопожатним в пристойному суспільстві, і якщо хто з кримчан хоче з'їздити відпочити не тільки в Туреччину або Ізраїль, то треба бути громадянином України. Ось це безсоромне хамелеонство дратує в людях найбільше. У березні 2014-го вони сорочку рвали на грудях за Росію, вимагали від знайомих, сусідів і колег йти на референдум і погрожували здати їх "куди треба" в разі відмови, а тепер з ностальгією згадують, як їм жилося при Україну, особливо якщо настала потреба йти на прийом до лікаря", - резюмував блогер.

Як раніше повідомляв "Апостроф", мережу обурили порожні обіцянки російського окупантів в включеному Криму про зниження цін після відкриття вантажного руху по Кримському мосту.