RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Покрова Пресвятої Богородиці 2018: історія та традиції

Щороку 14 жовтня в Україні святкують день Покрова Пресвятої Богородиці, дуже важливе для православних віруючих свято. Саме цей день вважається головним християнським святом осені.

Історія

Свято було засновано ще на Русі, у другій половині XII століття. А приводом стало Господнє диво, про яке сказано в житії святого Андрія Константинопольського. Одного разу святий Андрій і його учень Єпіфаній молилися в храмі. І раптом звід храму над ними відкрився. У цей момент Андрій побачив Пресвяту Діву в оточенні янголів та святих, вона молилася за християн і тримала над храмом омофор. Потім Богородиця підійшла до Престолу, зняла зі своєї голови покривало і простягнула його над людьми, що молилися. Таким чином вона захистила їх від усіх ворогів.

За легендою, саме явління Богородиці втішило греків і підняло їх бойовий дух. Тоді їм вдалося зібратися з силами і здобути перемогу над сарацинами.

Традиції

У цей день прийнято молитися. Молитви слід звертати до Богородиці, просити у неї захисту, здоров'я і любові. Вважається, що вона буде весь рік оберігати того, що в цей день попросить її про допомогу. Незаміжні дівчата можуть поставити свічку біля ікони Покрова Пресвятої Богородиці, попросивши її про заміжжя. Але робити це слід до початку святкової служби.

Прикмети

- Якщо на Покрова падає сніг, то і на Дмитра (8 листопада) піде сніг, а якщо снігу не буде, то і на Катерини (7 грудня) снігу не буде.

- До Покрова - осінь, після Покрова - зима.

- Якщо на Покрова відлітають журавлі, то зима буде ранньою і холодною.

- Звідки на Покров вітер дме, з того боку і чекай перші морози.

- Якщо на Покрова вітер південний - зима буде теплою, північний і північно-східний - холодної, західний - сніжною.

Раніше синоптик розповіла, якою буде погода на свято Покрова.