RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Вибухи під Ічнею: стало відомо про використання "невидимого" телефону в зоні НП

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що під час вибухів під Ічнею працював неідентифікованих мобільний телефон.

Про це повідомляє "112 канал".

За його словами, встановлено, що в момент початку вибухів працював мобільний термінал без IMEI коду, який могли використовувати для приведення вибухового пристрою в дію.

"Правоохоронці відкрили нове кримінальне провадження за фактом вибухів на військових складах в Ічні - за статтею про диверсію, ст. 113 Кримінального кодексу", - зазначив Матіос і додав, що є вже деякі результати слідства і докази.

"Уже допитано понад 340 військовослужбовців, серед яких половина - з використанням поліграфа", - сказав військовий прокурор.

Також Матіос розповів, що огляд місця події на складах свідчить про аналогічні характері вибухи як в Ічні, так і в Калинівці та Балаклеї, які є не характерними для початкового вибуху розірваного снаряда або пострілу до реактивної системи вогню.

"Крім того, у нас є серйозні питання до організації охорони складів, оскільки достовірно встановлено слідством зараз, що за кілька днів до цього трагічного інциденту охороною сховища було зафіксовано перебування біля території складів неідентифікованих осіб у військовій формі, які здійснювали спостереження за складами", - заявив військовий прокурор.

Однак, сказав Матіос, обставини поки не встановлені, тому відповідний наряд варти по тривозі не піднімався. Також не прийняті максимальні заходи для виявлення цих людей. Але не дивлячись на це, підкреслив прокурор, система безпеки складів в Ічні була чи не найсерйозніша, ніж на інших подібних об'єктах. Там застосовували комплекси радіоелектронної боротьби, тому в районі складів не могли літати безпілотники.

За даними Генпрокуратури, поки справу про службову недбалість не перекваліфікували, а об'єднали в одне кримінальне провадження зі справою про диверсію.

Як повідомляв "Апостроф", глава політвиконкому партії "Основа" Володимир Полочанінов заявив, що склади з боєприпасами охороняються в Україні гірша, ніж приватний бізнес.