RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Смерть Гандзюк актуалізувала загрозу демократії в Україні - эксперт

В Україні почалася зворотна реакція на смерть активістки Катерини Гандзюк, яка висвітлила летальні загрози післямайданній демократії.

Таку думку висловив філософ Євген Бистрицький на своїй сторінці в Facebook.

"Загибель Катерини - це останній рубіж, за яким владі треба дати чесну відповідь громадськості про всі переслідування активістів, про безкарне насильство, і визнати, нарешті, всі недоліки після Майдану. Це, безумовно, критично в умовах наближення виборів і для ще можливого збереження образу країни в очах Заходу. Тому зараз є тільки один вихід - знайти мінімально консолідовану позицію, щоб визнати все це і спробувати зробити певні кроки у вирішенні всього вузла проблем. Це дуже складно. Втім, вихід є ", - пі шет філсоф.

За його словами, вихід - у визнанні керівництвом країни своїх помилок.

"Вихід - у чесному визнанні помилок керівництвом країни, в чіткому розумінні необхідності відновлення і зміцнення діалогу між усіма гілками державної влади та громадянським суспільством. Потрібно відділення бізнесу від політики, деолігархізація і демонополізація економіки, вирішення питань роздержавлення сектора держпідприємств - завдання, які поставив ще Майдан ", - вважає Бистрицький.

Він також пояснив, що означає непокарання злочинців, винних в загибелі Гандзюк, і як це можуть використовувати популісти.

"Непокарання злочинців, винних в смерті Катерини, - це рубіж, за яким - системна зрада справі Майдану - не в останню чергу усіма нами. Ми повинні це розуміти і ніколи не прощати. Безумовно, в передвиборних умовах протиріччя у відносинах між чинною владою і громадянським суспільством використовуватимуть її політичні противники і популісти ", - додав експерт.

Будь-яку спекуляцію на ділі Гандзюк прощати не можна, впевнений Бистрицький.

"Коло державних і суспільних проблем, які висвітлює загибель Катерини, настільки значуще для всіх нас, що будь-яку спробу політічесской спекуляції на ній не можна ні пробачити, ні допустити", - підсумував філософ.