В'ятрович розповів про новий формат свята 8 березня і скасування вихідного

8 березня в Україні не повинно бути вихідним днем, а в майбутньому це свято змінить свій формат.

Таку думку висловив директор Українського інституту національної пам'яті, історик Володимир В'ятрович в чаті на "Главреді".

"Я думаю, що українське суспільство готове відмовитися від традиції його святкування. Зокрема, через те, що дедалі більше українців розуміє, що ми не можемо жити в одному ритмі з державою-агресором. Ця синхронність у відзначенні якихось свят із країною, яка намагається знищити нашу державу, є тим, що нас послаблює. І особливо серед молодшого покоління немає якоїсь ностальгії щодо таких свят, як 8 березня", - сказав він.

"Переконаний, що цей день змінить свій формат. Не кажу, що 8 березня взагалі зникне з календаря, але думаю, що зміниться його ідея і концепція - ми будемо говорити не про міжнародний жіночий день, а про день боротьби за права жінок, що є важливим для українського суспільства. Очевидно, в такому новому форматі абсолютно зайвим буде вихідний день, який перетворює це свято на "день тортиків і букетиків", - додав В'ятрович.

Як повідомляв "Апостроф", раніше В'ятрович зазначив, що пропозиція про перенесення вихідного дня з 9 на 8 травня поки не знайшло підтримку уряду, але ініціатори мають намір надалі домагатися прийняття такого рішення.

Читайте також на "Апострофі" - Залишилося кілька кроків: В'ятрович про завершення боротьби з комунізмом в Україні.