RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

День святого Михайла: історія, традиції і заборони в цей день

Традиційно 21 листопада, віруючі відзначають День Святого Михайла або Собор святого архистратига Михаїла та всіх Небесних Сил.

В Україні шанували Святого Михайла ще за часів Київської Русі. Він був покровителем князів, які зображували архангела на гербах Києва. Традицію вшанування згодом перейняли і козаки за часів Гетьманщини. Вони вважали Святого Михайла уособленням справедливості, перемоги добра над злом, боротьби за правду.

Потрібно відзначити, що образ святого Михайла уособлює перемогу добра над темними силами: гримить грім - значить, святий Михайло бореться з чортами. Існує досить багато легенд з цього приводу. Кажуть, що якось чорт намагався сховатися від архістратига Михаїла. Щоб врятуватися, чорт почав називати предмети, за якими Михайло не отримав би його. Серед можливих варіантів він називав навіть людину, але архістратиг Михаїл сказав, що в цьому випадку людину він уб'є та дасть їй царство небесне, а чортові все одно - непереливки! Так чорт перелічив всі предмети, під якими міг би сховатися, щоб Бог його не отримав, а про кущ ліщини забув. Тому мисливці радять під час бурі в лісі ховатися під ліщиною, оскільки там грім не вб'є.

У цей день категорично забороняється виконувати домашню роботу. Однак, ця заборона не стосується приготування їжі до святкової вечері. І звичайно ж не слід обманювати і робити шкоду - особливо в цей день. Адже архангел Михаїл - це борець за правду і добро, а значить це неповага до нього.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, скільки українці відпочиватимуть на Різдво і Новий рік.