RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Зрадники "здавали" своїх колег: підполковник розповів про таємну операцію в Донецьку на початку війни

Зрадники, переходячи на бік бойовиків, купували їх розташування, вливаючись в незаконні збройні формування.

Про це повідомляє видання "Факти", посилаючись на слова начальника Центрального відділу поліції Донецької області підполковника поліції Сергія Бичина.

На початку російської окупації Донбасу міліція почала евакуацію зброї, щоб воно не потрапило в руки окупантів.

"Перший етап евакуації зброї Донецького міськуправління міліції почали відразу після окупації Слов'янська бандою російського робітні ФСБ Ігоря Гиркин - там близько 500 табельних" стволів "виявилися в учасників проросійського мітингу. Це була зброя із захоплених будівель міськвідділів міліції і СБУ", - сказав Бичина.

Також він зазначив, що свої плани вони з колегами обговорювали у вузькому колі.

"Свої плани ми обговорювали у вузькому колі. Тому що єдиної думки з приводу подій, що відбуваються в Україні і на Донбасі в рядах правоохоронців не було. Деякі співробітники міліції переходили на бік окупантів. Але серед задіяних в нашій операції зрадників не було. Незабаром керівники ще двох райвідділів Донецька - Київського і Куйбишевського - звернулися до нас, сказавши, що готові брати участь ", - заявив підполковника поліції.

За словами Бичина, керівники Ворошиловського, Ленінського, Калінінського, Кіровського, Петровського, Будьонівського і Пролетарського райвідділів Донецька заявили, що самі заховають свій арсенал до кращих часів.

"В результаті переважна частина їх табельної зброї на мирну територію не прибула. Як і особисті справи багатьох співробітників. Зрадники, переходячи на бік бойовиків, купували їх розташування, вливаючись в незаконні збройні формування з" своїм "зброєю і цінної секретною інформацією, наприклад, про тому, де знаходяться особисті справи співробітників міліції, що не зрадили присягу", - розповів він.

Крім цього, Бичина підкреслив, що знайти надійне місце для зберігання зброї трьох підрозділів міліції було непросто. У збройових кімнатах зберігалися кілька сотень пістолетів, десятки гвинтівок, карабінів, димових шашок та автоматів, тисячі патронів і вилучену зброю.

"Собі ми залишили лише автомати і пістолети для оперативних виїздів. Адже в місті, де мало не щодня під керівництвом провокаторів, засланих до нас із сусідньої країни, відбувалися масові мітинги, що закінчуються захопленням адміністративних будівель і бійками, було небезпечно", - сказав він .

Працівник поліції зазначив, що пізніше вдалося все-таки знайти квартиру на околиці Донецька. Він поділився, що по одному пістолету з двома комплектами боєприпасів склали в пакети. Кожен пакет вийшов приблизно по кілограму вагою. Потім повантажили їх у мішки для круп.

"Вивозили зброю з міськуправління, а також з Київського і Куйбишевського райвідділів вночі, підігнавши легкові автомобілі впритул до будівель з боку внутрішнього двору. Стежили, щоб поблизу не було зайвих очей", - сказав Бичина.

За його словами, на квартирі встановили цілодобове чергування.

"Після того як на початку травня 2014 року учасники програми проросійського мітингу взяли в облогу будівлю міського управління міліції, ми переконалися в тому, що все зробили правильно. Повідомили призвідцям штурму: наша збройова кімната порожня. У будівлю всі учасники мітингу тоді не прорвалися", - розповів поліцейський .

Він пояснив, що восени 2014 роки арсенал не забрали з окупованого Донецька.

"Як виявилося, нам треба було ще два етапи операції. Після першої спроби штурму будівлі міськуправління міліції ми зрозуміли: зброя пора вивозити з Донецька. Розуміли, що місто в будь-який момент може спіткати доля Слов'янська, який з 12 квітня по 5 липня 2014 року було окуповане . На трасах Донецької області тоді вже почали з'являтися блокпости бойовиків", - поділився підполковник.

Він зізнався, що неподалік від Донецька ще знайшли хатку в неокупованими селі. Вантаж провозили через блокпости терористів, минути які було вже неможливо.

"Вперед йшла порожня машина. Якщо вона проїжджала без проблем, в наступній вивозили частину зброї. Довелося зробити кілька ходок. Бойовикам показували свої службові посвідчення, спілкувалися з ними. Вони докоряли нас в тому, що ми не воюємо, говорили: "Багато людей уже приїхали з Росії за вас воювати, а ви сидіть склавши руки. Вам не соромно? "Ми відповідали: "А з ким воювати? На нас ніхто не нападе. За що воювати? Ось "референдум" пройшов, після якого, як говорили його організатори, Донбас стане Росією. Але цього не сталося. Значить, або ви обманюєте людей, або вас обманюють", - зазначив він.

Поліцейський розповів, що спілкуватися з загарбниками доводилося постійно, так як вони регулярно штурмували адміністративні будівлі і викрадали людей, в тому числі співробітників міліції. Звільняти заручників вдавалося тільки шляхом мирних переговорів або хитрістю. Застосування зброї міліцією тоді могло стати сигналом до масштабної провокації.

"Коли ми завершили другий етап переміщення зброї, то зрозуміли: якби почали шукати на тиждень пізніше, могли б уже не встигнути. Донецьк з кожним днем все щільніше занурювався в окупацію. Незабаром "антімайдановци" почали стріляти...", - розповів Бичін.

Як повідомляв "Апостроф", журналісти розповіли про словацькому найманця бойовиків ДНР-ЛНР.