RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Хто може очолити Українську помісну церкву: названі головні кандидати

На Об'єднавчому Соборі українськї церкви в Києві стане відомо, хто буде претендувати на те, щоб очолити Українську помісну церкву.

Про це повідомляє "Громадське".

Київський патріархат і Філарет

Представники Української православної церкви Київського патріархату будуть на Соборі в більшості.

"Київський патріархат протягом 27 років боровся за незалежність української церкви, тому вони по праву будуть вважати, що Помісну Українську Православну Церкву має очолити людина з їхніх лав", - сказав релігієзнавець Юрій Чорноморець.

Очевидним і найпершим кандидатом від Київського патріархату є патріарх Філарет. Він очолює УПЦ КП з 1995 року. Зараз представники Київського патріархату заявляють, що саме Філарет і буде єдиним кандидатом від УПЦ КП на пост предстоятеля.

Однак експерти також відзначили, що Філарет може запропонувати замість себе іншого кандидата з Київського патріархату. Можливо це патріарший намісник Філарета - митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній. За церковними мірками, він молодий - 39 років. Митрополит Єпіфаній - "права рука" Філарета в церковному управлінні УПЦ КП.

Серед інших можливих кандидатів з лав єпископів Київського патріархату називають також митрополита Львівського і Сокальського Димитрія і митрополита Луцького і Волинського Михаїла.

Протеже президента і кандидат від Московського патріархату

13 листопада в Українському домі в Києві єпископи Московського патріархату мали зустрітися з президентом України. Разом з тим по черзі відбувся Синод і Собор УПЦ МП, що завадило архієреям відгукнутися на запрошення Порошенко. Але зустріч таки відбулася - туди прийшли троє єпископів УПЦ МП.

Одним з них був митрополит Вінницький і Барський Симеон. Його називають кандидатом на пост предстоятеля нової церкви з крила Московської патріархії. Саме Симеона бачать главою помісної церкви в Адміністрації президента. Один з аргументів - Симеон очолює єпархію на батьківщині Порошенко, тому вони давно знайомі.

Однак релігієзнавці все одно не вірять в шанси єпископа з УПЦ МП перемогти у виборах на Об'єднавчому соборі.

"Якби з Московського патріархату в нову церкву перейшло б єпископів 40, тоді можна було б обговорювати цю кандидатуру. Зараз такого немає", - сказав Чорноморець.

Інші кандидати

Серед кандидатів немає представників Української автокефальної православної церкви.

"Предстоятель УАПЦ митрополит Макарій відкрито сказав, що не претендуватиме на пост предстоятеля нової церкви. Та й взагалі позиція автокефалії виглядає досить слабкою. Я думаю, що їм варто розраховувати хіба що на кілька місць в Синоді Православної церкви в Україні", - вважає релігієзнавець Юрій Чорноморець.

На думку директор Релігійно-інформаційної служби України Тараса Антошевського, навіть якщо у когось із автокефалії і є амбіції, щоб очолити нову церкву, вони їх не реалізують на Соборі.

Як повідомляв "Апостроф", в Сербській Церкві моляться, щоб релігійна ситуація в Україні вирішилася.