RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Світлична розповіла, кому "загрожує" підвищення зарплатні

З наступного року артисти обласних театрів і концертних закладів Харкова та Харківської області отримають 30%-у надбавку до зарплати.

Про це під час зустрічі з працівниками Харківського державного академічного українського драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка заявила глава ХОДА Юлія Світлична.

"Почну і наполягаю на тому, що з наступного року всі колективи театрів і концертних установ Харківщини, які мають статус "академічний" і знаходяться в управлінні обласної влади, повинні отримувати надбавку до заробітної плати 30%. Усі без винятку!" - сказала вона.

За її словами, головне в сфері культури - це люди.

"Турбота про людей - найголовніша політика. Зустрілася з колективом театру імені Т.Г.Шевченка. Один з найвідоміших в Україні - великий Березіль. Має давні традиції і прекрасні сучасні знахідки в репертуарі. Але, як і вся сфера культури, забутий владою на багато років. Виправляємо ситуацію. Зараз в театрах проводимо багато відновлювальних робіт, яких не було десятиліттями. Але в першу чергу, звичайно ж, люди", - так прокоментувала голова ХОДА своє рішення про підвищення зарплати на сторінці в Facebook.

За словами директора театру Маргарити Сакаян, такої уваги з боку влади до проблем установи не було дуже давно.

"Ми вдячні Юлії Олександрівні за підтримку всіх театрів Харкова і нашого театру, зокрема. У нас вже зроблений ремонт частини даху, відремонтовані туалети для глядачів - цього ми чекали дуже довго, - зазначила Маргарита Сакаян. - Нарешті, завдяки Юлії Світличній, і питання гідної оплати буде вирішено".

Разом з театром ім. Т.Г. Шевченка, в список щасливчиків потрапили 4 театри, 2 концертних об'єднання і колектив Харківської обласної філармонії.

Це не перша подібна новина для харківських працівників сфери мистецтва в цьому році. Раніше, в липні на зустрічі з колективом оперного театру, Юлія Світлична повідомила, що з липня працівники отримуватимуть заробітну плату з коефіцієнтом, який мають національні театри.

"Мене вразило те, що театр вже 8 років має статус національного, але його працівники, на відміну від своїх колег, не отримують відповідних надбавок. Я не могла не втрутитися в це питання. За підтримки Адміністрації Президента та Міністерства культури нам вдалося відстояти справедливість: у вас будуть підвищені тарифні ставки - на 50-75% - вже з 1 липня", - повідомила Юлія Світлична.

Також 19 жовтня голова ХОДА відвідала Харківський академічний театр музичної комедії. Вона поспілкувалася з колективом театру і відреагувала на тяжке становище артистів. "Велику частину життя ви проводите в театрі, даруючи глядачам добро. Люди покликання повинні бути відзначені на найвищому рівні", - підкреслила Юлія Світлична.

І ось тепер рішення знайдено. "Кошти в обласному бюджеті на це знайшли, і впевнена, депутати обласної ради повністю підтримають ці рішення. Підтримка українського театру - це важливо!" - додала Юлія Світлична.