RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

День Андрія: історія, традиції і заборони в це свято

13 грудня відзначається День Андрія Первозванного - свято в пам'ять про першого учня Сина Божого, який приніс християнську віру на землі Русі і передбачив виникнення великого граду на Київських горах.

У народних традиціях День Андрія здавна вважався найкращим часом для ворожінь на любов і долю. За прикметами цього свята передбачали зимову погоду.

День пам'яті про одного з дванадцяти великих учнів Ісуса Христа був встановлений церквою ще в середньовіччі. Дата свята не змінюється, і щорічно його відзначають 13 грудня.

Стародавня християнська легенда каже, що апостол Андрій Первозванний проповідував християнство в самому Царгороді, на узбережжях Чорного моря і в околицях майбутнього Києва.

Легенда, описана в "Повісті временних літ" оповідає, що святий Андрій, дійшовши до київських пагорбів, зійшов на один з них і встановив дерев'яний хрест. Місцеві пейзажі настільки йому сподобалися, що він своїм супутникам передрік велике майбутнє Києва: "На цих горах засяє благодать Божа, і буде великий город і багато церков буде побудовано".

Хоча Андрій Первозванний - християнський святий, проте народні традиції, звичаї та обряди в цей день мають дохристиянський характер: заклинання і ворожіння на майбутню долю. У цьому святі тісно переплелися християнські і народні традиції. За старих часів Андрієві іменини вважалися магічним днем, який здатний змінити долю. Ворожіння на судженого в День Андрія - один з найвідоміших святкових обрядів.

У народі це свято ще називають Калита. Він вважається парубочим святом, оскільки в Андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати і влаштовувати різні витівки, а дівчата цієї ночі можуть дізнатись свою долю. Свято Андрія є святом молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата шукають собі пару для майбутнього подружнього життя.

На вечірніх посиденьках молодих хлопців брали в компанію і для цього влаштовували особливий обряд. Напередодні дівчата пекли святковий корж - калиту. Він мав форму кола з отвором в середині. У тісто додавали сухофрукти і ягоди, а готову калиту умочували в мед.

Потім корж підвішували на стрічці до стелі кімнати. Юнак верхом на коцюбі повинен був підстрибнути і відкусити шматочок калити. Щасливчика, якому вдалося зробити це з першої спроби, брали в компанію. Вважалося, що хлопець, який відкусив калиту, в наступаючому році обов'язково одружиться з красивою і розумною дівчиною.

За повір'ями, в ніч на Андрія бешкетує нечиста сила і забирає у корів молоко. Тому щоб захистити господарство, з 12-го на 13 грудня під всі часи гуцули виходили на вулицю і розводили високі "андріївські багаття".

Що не можна робити на День Андрія Первозванного:

У цей день не можна шити, ткати і прясти. В цей день, щоб не накликати біду, даними ремеслами займатися не можна було категорично. Ця заборона іноді поширювався на довший період - аж до Водохреща.

Всі інші заборони на Андрія Первозванного лунають з боку церкви. І пов'язані вони в основному з ворожінням. З точки зору церкви, на Андрія Первозванного не можна гадати.

Прикмети на День Андрія:

- Якщо до 13 грудня не випаде сніг, зима буде тепла і малосніжна, якщо випаде - холодна і сніжна.

- Якщо тиха вода - хороша зима, галаслива - тріщати будуть морози, будуть бурі, хуртовини.

- Червоний вогонь в печі - на холоднечу, білий - на відлигу.

- Якщо до свята Андрія йде сніг - зима буде морозною і холодної.

- Холодно, але сонячно? Бути гарному врожаю.

Як повідомляв "Апостроф", раніше синоптик розповіла, якою буде погода в день святого Андрія.