"Давав краба" рятувальникам: з'явилися нові дані про зниклого в Карпатах туриста з Києва

Врятований увечері 10 січня закарпатськими рятувальниками лижник, якого чотири дні шукали в Карпатах, зараз знаходиться в Свалявській райлікарні, в реанімації.

Про це повідомляє "Укрінформ"

У чоловіка обмороження кінцівок, але стан стабільний. Закарпатські рятувальники відзначають, що у чоловіка неабияка сила духу, протриматися 4 доби в зимових горах йому допомогли навички виживання в екстремальних умовах і хороше екіпірування, повідомила прес-секретар Управління ГосЧС в Закарпатській області Наталія Батир.

"Врятований вчора ввечері турист, пошуки якого в Карпатах тривали останні чотири доби, зараз знаходиться в реанімаційному відділенні Свалявської райлікарні, у нього обмороження кінцівок, лікарі кажуть, що стан стабільний", - сказала вона.

За її словами, коли рятувальники забирали туриста з хатинки лісника в Свалявському районі, він виглядав бадьорим, посміхався, жартував і "давав краба", дякуючи рятувальникам.

Батир стверджує, що ця історія порятунку - унікальна. Очевидно, це людина незвичайної сили духу.

"У нас не було таких випадків, щоб після таких довгих пошуків в горах людини знаходили живий. Це - перший випадок, і ми всі раді, що ця історія закінчилася хеппі-ендом. Якщо бути відвертими, вчора у пошуковиків вже майже не залишалося надії, що втрачений в Карпатах турист живий, поки він знову не подзвонив і не повідомив, де знаходиться ", - сказала прес-секретар ГосЧС.

В цьому випадку, наголосила вона, туриста врятували навички виживання в екстремальних умовах і належне екіпірування.

"У лижника, якого напередодні 7 січня знайшли в Карпатах замерзлим на смерть, в рюкзаку не було навіть ліхтарика - тобто, ця людина зовсім не мав уявлення, що таке гори взимку. Що саме допомогло вижити Ігорю Грищенко, якого після довгих пошуків знайшли, і що відбувалося з ним протягом цих чотирьох днів в горах при морозі -15 градусів, хуртовина і погану видимість - ми його обов'язкового розпитаємо трохи пізніше", - пообіцяла Батир.

Врятований в Закарпатті після 4-денних пошуків в Карпатах, до яких залучили рятувальників з сусідніх областей, поліцію, кінологів і навіть вертоліт - це Ігор Грищенко, досвідчений гірськолижник, киянин, 1984 року нарождення. У Києві чоловік працював професійним тренером. Він є президентом Української молодіжної асоціації екстремальних видів спорту.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Закарпатській області в районі міста Гимба Міжгірського району заблукали п'ятеро лижників.