​У нас в країні "катастрофа": соціолог зробила цікаве зауваження про українців

Українці мігрують за кордон біьшою мірою через менталітет бачити все погане і не бачити того хорошого, що відбувається в рідній країні.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова.

На питання, на скільки в Україні критична ситуація з міграцією з країни, експерт відповіла неоднозначно.

"Ні, по-перше, нічого принципово за останні два роки не змінилося. У нас був дуже високий сплеск міграції в 2014-2015 роках, причини зрозумілі. У 2016-2017 роках ситуація принципово не змінювалася. Але в порівнянні, скажімо, з початком 2000-х років міграція дуже сильно виросла.

В українському менталітеті є така риса: применшувати свої досягнення і перебільшувати досягнення інших. Значна частина експертів, а відповідно і ЗМІ, ведуться на бажання людей бачити, що все погано. Я можу сказати те, про що свідчать результати мало не всіх соціологічних досліджень. Коли аналізуєш зміни протягом останніх двох-трьох років, то бачиш, що індекс щастя зростає, тобто все більша частина людей відчувають себе щасливими. Хоча, можливо, не так багато, як хотілося б. Коли питаєш, як ви оцінюєте свій статус і добробут в Україні, то частина тих, хто відзначає його як середній, зростає, а частина тих, хто оцінює його, як вище середнього, по крайней мере, не зменшується. Люди бачать поліпшення власного добробуту.

Але як тільки мова заходить про ситуацію в країні, то більшість її оцінює катастрофічно. Я це можу пояснити тільки одним: оцінюючи власне становище, люди спираються на реальну ситуацію, адже вони чітко розуміють, що можуть собі дозволити. Коли ж слід оцінити ситуацію в державі в цілому, то свого власного враження недостатньо. Відповідно, люди спираються на інформацію ЗМІ, де значно більше згадок про те, що у нас катастрофа і все погано", - вважає Лібанова.

Вона також повідомила, що більшість українців мігрують до Польщі.

"Сьогодні країною, яка більше всіх абсорбує наших мігрантів, є Польща. Вона витіснила на друге місце Росію і зовсім впевнено тримає першість. Ми порівнюємо свої дані з інформацією польських аналітичних наукових центрів, потім дивимося на різницю, за рахунок чого вона виникла і як її пояснити. Дані нашого інституту, які спираються на дослідження, вже тричі проведені Державною службою статистики, досить схожі. Істотних відмінностей я не бачу. Імовірно, в Польщі одночасно працює десь 600 ти яч українських мігрантів", - підкреслила експерт.

Детально про демографічну ситуацію в Україні читайте в матеріалі "Апострофа": Європа відкриває кордони для українців не заради наших інтересів - директор Інституту демографії.