RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

День бабака 2019: головні прикмети і історія свята

У суботу, 2 лютого, по всьому світу відзначається День бабака.

Відомо, що саме в цей день бабак прокидається від зимової сплячки і виходить зі своєї нори. Якщо цей день видався ясним і сонячним і бабак побачить свою тінь, він злякається і знову сховається в свою нірку. І все - в такому випадку зима ще триватиме довгих шість тижнів.

Якщо ж день виявиться похмурим, бабак сміливо прогуляється навколо. Ця його прогулянка означає, що скоро і ми будемо святкувати справжню весну, вона вже не за горами.

Відзначимо, що коріння свята сягають далеко в минуле. Так, ще в Римській імперії 2 лютого відзначали День їжака: розбуджений від сплячки їжак таким же чином прогнозував погоду на весну. У Німеччині трохи пізніше цю роль виконував борсук. Але в США менше їжаків і борсуків, тому роль "метеоролога" відвели бабаку.

У 1993 році з'явився однойменний американський фільм, який швидко став популярним, дійшовши і до України і ще більше закріпив у нас позиції цікавого і веселого Дня бабака.

Згідно прикметам, наш, український, бабак прокидався від зимової сплячки на День Євдокії, 14 березня. Він виходив з нори, тричі свистів і знову впадав в сплячку - до Благовіщення.

Цікаво, що символічне пробудження бабака майже збігається з християнським святом Стрітення Господнього, який символізує зустріч зими з весною: хто з них виявиться сильнішим, той і буде правити світом в найближчі тижні. Раніше Стрітення зазначалося 2 лютого по Григоріанським календарем або 15-го - за Юліанським.

Найвідоміші в Україні бабаки - "метеорологи" - слобожанський Тимко (живе на біостанції Харківського національного університету ім. В. Каразіна) і галицький Мишко (з 2009 р живе у Львівському дитячому еколого-натуралістичному центрі). У 2012 році Тимко пішов на "пенсію" за віком і його змінив Тимко II, галицького Мишка в 2016 році замінила Бабачиха Маруся.

Як повідомляв "Апостроф", раніше блогери обговорювали смерть в Росії бабака напередодні його свята.