RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Потрібен хтось крайній: в Україні пояснили, як тягар СРСР вбиває країну

Спадщина радянської ідеології досі заважає українцям побудувати ліберальну демократію і економіку.

Про це "Апострофу" розповів експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

Він пояснив, що Україна зіткнулася з такими ж проблемами, як і країнах-членах ЄС Східної Європи.

"Запит дійсно може бути, і він є, особливо в тих країнах, які мають колоніальний синдром або відчувають себе нижче за рангом в складі великого об'єднання. Угорщина і Польща намагаються знайти своє місце і показати, що вони - потужні нації з багатою історією. Вони доводять, що з ними треба рахуватися, хоча, можливо, економічно вони слабкіше, ніж інші країни. Це характерно і для України", - зазначив він.

Петренко пояснив, що незважаючи на те, що багато політичних сил України асоціюють себе з демократичним табором, складна соціально-економічна ситуація впливає на людей.

"Їм треба просте визначення того, хто у всьому цьому винен. Українці довго відчували тягар ідеології СРСР. З набуттям незалежності з'явився плюралізм, але відчуття реальної демократії і впливу на політичні процеси не прийшло. Суспільство було видалено від процесу прийняття рішень, тому у нього не було розуміння, що демократія дає певний інструментарій для контролю за політиками", - розповів він.

На думку експерта, люди не звикли контролювати їх, вимагати однакових для всіх правил гри, які будуть давати можливість нормально працювати, створювати бізнес і отримувати гідну заробітну плату.

"Багато громадських організацій займаються контролем влади, але потрібно досить тривалий термін, щоб отримати критичну масу громадян, які усвідомлюють: так, демократія не найкраще, що може бути, але це те, що реально працює, і може давати результати для поліпшення життя", - підсумував Петренко.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" Наступ на відкрите суспільство: чи зможуть активісти конкурувати з олігархами в контролі влади.