Україна відмовилася від Євробачення: опубліковано заяву

Національна громадська телерадіокомпанія заявила, що Україна відмовляється від участі в пісенному конкурсі "Євробачення-2019".

Про це йдеться на сайті НСТУ.

Повідомляється, що у звязку із відмовою співачки MARUV підписувати договір, НСТУ розглядали кандидатури не з числа учасників Національного відбору, але потім вирішили цього не робити.

"Проте від такої альтернативи Суспільний мовник відмовляється, адже з повагою ставиться до вибору глядачів у Національному відборі. Тому в ситуації непідписання договору про участь у Євробаченні з переможцем телерадіокомпанія почергово звернулася до фіналістів, що посіли друге та третє місце за результатами Національного відбору", - зазначили в НСТУ.

Але, як відомо, гурти Freedom Jazz та Kazka також відмовилися від участі в Євробаченні-2019.

У компанії зауважили, що для українського суспільства є надзвичайно важливим аспект звязків артистів із державою-агресором, тому НСТУ надалі відштовхуватимуться від цього, вибираючи кандидата на "Євробачення".

"Але Національний відбір-2019 виявив та привернув увагу нашого суспільства до системної проблеми музичної індустрії в Україні: зв’язків артистів із шоу-бізнесом на території держави-агресора, які й на 5-му році військового конфлікту все ще залишаються дуже тісними. Для частини суспільства цей факт прийнятний, в іншої частини викликає обурення й несприйняття", - зауважили в НСТУ.

Отже, в НСТУ заявили, що відмовляються від участі у міжнародному пісенному конкурсі.

"У ситуації, що склалася, дотримуючись закону про Суспільне мовлення, а також в умовах надмірної політизації перебігу національного відбору Суспільний мовник вирішив відмовитися від участі в Міжнародному пісенному конкурсі Євробачення-2019", - заявили в компанії.

Нагадаємо, раніше від участі в Євробаченні від України відмовилася переможниця Нацвідбору MARUV. Слідом за нею аналогічні рішення прийняли групи Freedom-jazz, KAZKA і Brunettes Shoot Blondes.

Цього року головне музичне змагання Європи відбудеться в Тель-Авіві (Ізраїль).

Захід буде проходити в комплексі EXPO Tel Aviv. Півфінали шоу відбудуться 14 і 16 травня, а фінал, в ході якого визначиться переможець, прогримить 18 травня.