RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Названі дві головні проблеми з оплатою державою няні для маленьких українців

Зараз в Україні знайти няню з тим, щоб потім отримати компенсацію від держави, вкрай складно.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа", присвяченому роботі уряду з молодими українськими родинами.

У травні 2018 року Кабмін прийняв постанову, згідно з якою з 1 січня 2019 року кожна сім'я, яка виховує дитину до 3 років, може отримати відшкодування від держави вартості послуг няні. Варто уточнити, що фінансується послуга в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого на дитину до 6 років, який становить 1626 гривень, а з 1 липня зросте до 1699 гривень.

Цікаво, що на початок березня документи на відшкодування вартості послуг няні подало всього 39 сімей. Це пов'язано з тим, що 1626 гривень банально не вистачає на оплату няні. Цієї суми вистачить на оплату 20-16 годин послуги в місяць.

Ще один момент - няня для дитини повинна бути найнята офіційно. Для цього тимчасова "мама" дитини повинна бути або працевлаштована в агентстві, або зареєстрована як фізична особа-підприємець. Само собою, жінки, які заробляють наглядом за дитиною, не хочуть платити податки.

"Цього року очікується народження близько 300 тисяч дітей. Так це тільки народжуваність. А "Муніципальна няня" - це ж ініціатива, яка стосується дітей віком до 3-х років. Таких дітей в Україні - мільйон. Виходить, що на мільйон дітей передбачено 25 тисяч можливих контрактів. Що це? Зрозуміло, що не повинно бути передбачено мільйон контрактів, адже не всі батьки скористаються програмою, але закласти менше 1%... тут виникають питання", - сказала експерт з прав дітей Людмила Волинець.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Підгузники від Гройсмана": як українська влада "піклується" про молодих матерів.