Ветеран АТО розповів, як офіцери Путіна "здали" сотню українських бійців бойовикам ДНР

Російські військові, які воюють на Донбасі, навіть не намагаються видавати себе за місцевих так званих "ополченців".

Про це в інтерв'ю "Обозревателю" розповів координатор проекту "Завдяки тобі", колишній боєць батальйону "Донбас" Артем Хорунжий.

Боєць розповів, як опинився в полоні у бойовиків.

"Так, у них не було шевронів, але про те, що це – регулярні російські війська, ми прекрасно знали. У перший день виходу ми, незважаючи на розгром, який там відбувався, спалили кілька танків, взяли в полон російських. Є навіть відео, де вони розповідають, звідки вони, з яких підрозділів. До кінця другого ми вже мало що могли зробити. У нас закінчилося все. А на руках було 6 десятків поранених", - зазначив він.

За словами військового, у той момент військовослужбовці РФ запропонували забрати поранених і передати їх "Червоному хресту".

"Ми ж повинні були вийти без зброї із залишків села Красносельське, де на той момент знаходилися. Нам сказали: "Ви ж розумієте, якщо не приймете ці умови – вас накриють "Нони", які стоять неподалік. Жити вам залишиться хвилин 10". І ми прийняли ці умови – щоб врятувати наших поранених. Їх віддали, як і обіцяли. І багатьом це зберегло життя, так як їх встигли відвезти в Дніпро", - додав він.

Хорунжий зазначив, що він і його побратими знали, що добровольців в полоні очікує довга і малоприємна смерть.

"Вже коли ми з пораненими сиділи в чистому полі. Поранених забрали, посадили на КаМаЗ і відвезли. А перед нами – нас залишалося 105 осіб – з'явилися "ДНРівці". Але незважаючи ні на що, ми всі повернулися. Нас всіх обміняли. Це був один з останніх великих обмінів", - сказав він.

При цьому захисник України зазначив, що бойовики знущалися над деякими бійцями ЗСУ і добровольцями.

"Хтось втратив там здоров'я і повернувся додому з перебитими кістками. Комусь пощастило більше... Різне було. І допити, і імітації розстрілу, і залякування, і жили ми в жахливій антисанітарії, і в їжу нам підливали гас для смаку... Чого тільки не було. Але це в минулому", - резюмував він.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в окупованому Первомайську покінчив з собою бойовик ЛНР, підірвавши себе гранатою.