Лікар розповіла про фейки, які поширює Центр громадського здоров'я МОЗ

Практикуючий лікар викрила фейки, які поширює центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я.

Про це йдеться в матеріалі лікаря Марини Сікорської на сайті "Цензор.НЕТ".

Центр МОЗ розкритикував рішення Агентства з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США, яке надає дозвіл на продаж і просування на ринок США систем електронного нагріву тютюну IQOS.

Фейком, на думку лікаря, є твердження центру, що "аерозоль IQOS не відрізняється від диму звичайних сигарет".

Лікар цитує рішення FDA "Наукова оцінка даних компанії", а також досліджень, які свідчать, що аерозоль системи IQOS містить менше токсичних сполук, ніж дим сигарет.

На думку лікаря, не відповідає дійсності і твердження центру, що "дослідження, проведені індустрією, не повинні прийматися до уваги, оскільки є маніпулятивними". Вона зазначає, що "дані 6 з 8 досліджень свідчать, що рівень нікотину, смоли, гліцерину і шкідливих і потенційно шкідливих речовин в аерозолі відповідають як даними незалежних публікацій, так і даними, які були надані заявником (виробником)".

Як відомо, 30 квітня Агентство з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів дало дозвіл на продаж і просування на ринок США систем електронного нагріву тютюну IQOS.

Агентство стверджує, що: "Після оцінки наявних токсикологічних даних, що свідчать про зменшення шкідливих і потенційно шкідливих речовин, зниження рівня гістопатології, зменшення потенціалу атеросклерозу, існують індикатори порівнянної переваги для курців, які повністю переходять на IQOS".

Центр громадського здоров'я утворений в 2015 році. Він забезпечує лікування хворих на соціально небезпечні захворювання, зокрема ВІЛ/СНІД, туберкульоз, вірусний гепатит, лікування осіб з наркозалежністю та ін.

Очолює центр колишній керівник Українського центру контролю за тютюном, голова правління громадської організації "Центр громадянського представництва "Життя" Андрій Скіпальський, який, згідно з даними відкритих реєстрів, раніше отримав майже 3 млн гривень доходу від проектів боротьби з тютюном.