"Змова" проти Філарета: з'явилися важливі подробиці засідання Синоду ПЦУ

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет порахував, що на синоді проти нього нібито організовували "змову" з метою відправити його на спокій, проте представники церкви спростовують цю інформацію.

Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на джерела в ПЦУ.

Зокрема, один з членів синоду запевнив, що на першому засіданні не піднімалося питання про можливість відправити Філарета "на пенсію".

"Було визначення титулів для всіх архієреїв. Зрозуміло було, що якщо почати розглядати титул патріарха, то може бути скандал. Тому для нього зробили окремий пункт, де означалася лише єпархія. В процесі обговорення один з членів Синоду сказав, що на його думку митрополит має керувати парафіями в Києві, бо він Київський, а патріарх - парафіями Київської області. Але сам митрополит Епіфаній категорично наполіг, щоб патріарху залиши його парафії в Києві. І всі проголосували", - говорить джерело.

"Святішому, мабуть, хтось сказав, що "ви знаєте, була проти Вас змова, хотіли відправити на спокій". І через 3 місяці повторень він вже і сам повірив, що так і було. Хоча про це й мови не було" , - додає він.

У той же час, наголошується, що між Філаретом і Епіфанієм все ж наростає напруга, яка виливається в різні бюрократичні і церковно-апаратні сутички. Молодий митрополит, як повідомляється, не хоче обміняти випавший йому історичний шанс на те, щоб бути "маріонеткою", а патріарх Філарет вважає, що його обдурили люди, яких він вважав найбільш відданими.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що українській церкві необхідно зберегти статус патріархату і назву Українська православна церква.