RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Мобільний зв'язок став мобільнішим: як українці змінюють мобільних операторів

З травня 2019 року в Україні запрацювала послуга Mobile number portability (MNP), яка дозволяє перейти до іншого оператора, зберігши свій старий номер.

За даними Українського державного центру радіочастот, за три тижні абоненти подали 9946 заявок на послугу MNP і 3091 номер був перенесений. Слід зазначити, що перший абонент в Україні перейшов з lifecell на Vodafone.

Номер є основою і для мобільного паспорта Mobile ID, що дає доступ до нових послуг і можливостей: від електронного документообігу до комунальних і державних сервісів. Клієнти Vodafone, наприклад, можуть через Mobile ID оформляти довідки про склад сім'ї, реєстрації місця проживання та навіть замовити технічний паспорт нерухомості в БТІ. Загалом же Mobile ID буде пропонувати більш 100 різних сервісів для приватних користувачів і бізнесу. Ця послуга вже працює в Києві, Харкові, Львові, Одесі та Дніпрі.

Щодо вартості послуг операторів - видання Liga Tech проаналізувало рівень тарифів за розміром середнього чека абонента - ARPU (Average Revenue Per Unit) і виявило, що найбільше платили абоненти lifecell: в середньому 67 грн на місяць. Київстар посів друге місце з 60 грн в місяць.

Самим бюджетним став Vodafone: абоненти цього оператора витрачають всього 55,4 грн на місяць. Саме за поєднання низьких цін і якості послуг за міжнародними стандартами у цього оператора голосують українці своїми SIM-картами.

Мінімальний тариф Vodafone - Family Plus за 70 грн на місяць. Він включає безлімітні дзвінки всередині мережі та 1Гб інтернету (+ 1Гб на 6 міс.), Безлімітне спілкування в месенджерах, 60 хв на інші мережі та за кордон. Найдорожчий тариф оператора - SuperNet Unlim за 150 грн.

У "Київстар" мінімальний тариф - "Безлім Соцмережі" за 75 грн (на 4 тижні). Він включає дзвінки всередині мережі та 2 Гб інтернету, а також безлімітний трафік в Facebook, Twitter, 30 хв на інші мережі та за кордон. Найдорожчий тариф оператора - "Максимальний Безлім" за 225 грн.

lifecell мав найвищі тарифи, наприклад, "ХайП" за 100 грн, і тільки недавно з'явився тариф "Чотири безліміти", з вартістю 40 грн (на 4 тижні). Тариф включає безлімітні дзвінки всередині мережі, інтернет-трафік для перегляду відео та месседжінг, 30 хвилин дзвінків на інших операторів і тільки 100 МБ інтернету в день (після їх використання доступ до інтернету блокується до наступного дня). Найдорожчий тариф оператора - "Лайфхак" за 175 грн.

Очевидно, що послуга MNP дає ще більшу мобільність, а для операторів - можливість поборотися за абонентів тарифами і якістю послуг.