RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Суд в Києві винесе вердикт по багаторічній суперечці "Фармаку" і "Дарниці"

Верховний суд України у вівторок, 25 червня, винесе свій вердикт щодо 13-річної суперечки між фармкомпаніями "Фармак" і "Дарниця" щодо права на використання торгової марки "Корвалол Corvalolum".
Тим часом, у Національній академії правових наук України відзначають порушення фармацевтичною фірмою "Дарниця" прав інтелектуальної власності компанії "Фармак" на торговельну марку "Корвалол".

Як йдеться в публікації видання "Деньги.ua" з посиланням на заступника директора Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності Національної академії правових наук України Олександра Дорошенко.

"Хочу відзначити, що додавання до назви препарату імені виробника (наприклад, "Корвалол-Дарниця") також є порушенням конкурентного законодавства і порушує права споживачів. Адже коли людина заходить в аптеку, вона запитує конкретний препарат, без зазначення його виробника. Тому що люди прекрасно знають цей препарат вже багато десятиліть саме під такою назвою - "Корвалол", - сказав Дорошенко.

При цьому втрати компанії "Фармак" через використання ТМ "Корвалол" компанією "Дарниця" оцінюються десятками мільйонів гривень щорічно.

У 2005 році "Дарниця" зареєструвала ліки з використанням цієї назви і переконана, що торговий бренд вже давно увійшов до загального вжитку, а його нібито монополізація "Фармаком" ущемила права інших учасників ринку. Однак виробляти препарат під цією назвою в Україні (і в ряді інших країн) має право тільки компанія "Фармак", яка отримала свідоцтво Департаменту інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України на цю торговельну марку в 1996 році (за заявкою 1993 року).

"Препарат "Корвалол" був розроблений ще в 1959 році на Київському хіміко-фармацевтичному заводі ім. М. В. Ломоносова. З 1991 року єдиним виробником ліки на пострадянському просторі стала компанія "Фармак", що є правонаступником згаданого заводу. А в 1996 році компанія отримала свідоцтво на торговельну марку "Корвалол". При цьому торгова марка "Корвалол" захищена в 14 країнах Європи та Середньої Азії. Таким чином, тільки "Фармак" має право виробляти препарат під цією торговою маркою в Україні і за кордоном", - зазначив директор з правового забезпечення ПАТ "Фармак" Дмитро Таранчук.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство
Теги: